Naslovnica / ŠPORT / Tjaša Vrtačič in Matevž Planko opravila kvalifikacije za svetovno prvenstvo v triatlonu

Tjaša Vrtačič in Matevž Planko opravila kvalifikacije za svetovno prvenstvo v triatlonu

Minuli vikend je v avstrijskem Kitzbuhlu potekalo Evropsko prvenstvo v triatlonu. Na njem so nastopili trije Kamničani: Tjaša Vrtačič, Matevž Planko (oba TK Trisport Exoterm), Mark Mandič (TK Utrip) in Klemen Bojanc (skoraj Kamničan, saj je vrsto let treniral v TK Trisport).

V petek so se v sprint triatlonu pomerile mladinke, kjer je Tjaša Vrtačič z odličnim plavanjem in kolesarjenjem pokazala lepo predstavo. Žal zaradi minule poškodbe, teka ni mogla opraviti optimalno, a je kljub temu tekmo končala kot 17. najboljša mladinka na stari celini (v konkurenci 60.).

Naslednji dan je še bolj obetavno prvi dve tretjini triatlona opravil Matevž Planko, ki je v konkurenci 75.mladincev, na koncu osvojil 10.mesto.

Po tekmi je povedal: »Pred tekmo sem se počutil v redu. Štartal sem dobro, vendar v plavanju nisem držal dobre smeri. Čeprav sem se na obratih kar tepel, sem še vedno iz vode prišel s prvo skupino. Kolo je minilo hitro. Presenetil me je samo zadnji kolesarski del, ko so nas zadaj ujele preostale skupine. Ko smo prišli na tek, sem hitro ugotovil, da noge niso najboljše, tako da sem na koncu zaključil kot deseti. Z rezultatom sem zadovoljen, vendar sam mislim, da bi z dobrim dnevom lahko posegel po višjih mestih.«

 Tjaša in Matevž sta se z odličnima uvrstitvama kvalificirala na svetovno prvenstvo, ki bo septembra v Rotterdamu na Nizozemskem.

Nedelja je bila dan za štafete, kjer pa Slovenci niso posegli visoko.

V mladinski štafeti so tekmovali Tjaša Vrtačič, Mark Mandič, Katja Hočevar in Klemen Bojanc. Tjaša je po odličnem plavanju začela kolesariti s prvo skupino, a kmalu na kolesu zaradi napake sotekmovalke, padla. Tekmovanje je kljub bolečinam nadaljevala, a zaostanka ostali sotekmovalci niso mogli nadoknaditi.

Tudi članska štafeta je ostala bolj na repu. V njej so tekmovali: Eva Skaza, Domen Dornik, Jana Koradej in Matevž Planko. Eva, ki je prvo leto članica je solidno predala, žal pa je Domen na kolesu ostal sam in oddirkal solo tekmo. Enaka zgodba je čakala še Jano in mladinca Matevža. Med dvanajstimi ekipami je bilo 10.mesto največ, kar so Slovenci tokrat lahko iztržili

Naslednji teden večino slovenskih triatloncev čaka Triatlon, ki ga TK Trisport organizira na Bledu. Mladinci se bodo v sklopu le tega pomerili na tekmi za Evropski pokal.

Lani sta Tjaša in Matevž stala na zmagovalnem odru. Kaj pa letos?

Napisala: Nataša Planko
Foto: Tomaž Vrtačič in TZS