Naslovnica / NOVICE / Tovorna vozila za vožnjo po kamniških lokalnih cestah potrebujejo dovolilnico

Tovorna vozila za vožnjo po kamniških lokalnih cestah potrebujejo dovolilnico

Zaradi doslednega nadzora, ki ga na lokalnih cestah izvajajo kamniški komunalni redarji, se je v zadnjem času ponovno pojavilo nekaj vprašanj in nejasnosti v zvezi z vožnjo tovornih vozil na lokalnih cestah.

Tovorna vozila, katerih osna obremenitev presega 7,5t, za vožnjo po vseh lokalnih cestah v občini Kamnik potrebujejo posebno dovolilnico, ki jo izda občinska uprava Občine Kamnik. Ob izdaji dovolilnice, ki je lahko tudi letna, je potrebno poravnati 22,66 upravne takse.

Za podrobnosti in pojasnila v zvezi z omejitvami tovornega prometa na lokalnih cestah in izdajanjem dovolilnic, smo zaprosili Občino Kamnik, ki je posredovala sledeč odgovor:

»Občinske ceste so pogosto preobremenjene s težkim tovornim vozilom. Največje obremenitve se pojavljajo na povezovalnih cestah v okolici mesta Kamnik, kjer vozniki tovornih vozil le-te uporabljajo zaradi krajše razdalje ter na podeželju, kjer se izvajata spravilo lesa ter urejanje gozdov. Prekomerno obremenjevanje cest pospešuje propadanje ter poškodbe (npr. udor, udarne jame, razpokanje asfalta, itd.). Iz tega razloga je občinska uprava pred leti sprejela odločitev, da je potrebno občinske ceste zaščiti pred nadaljnjim propadanjem in poškodovanjem zaradi težkega tovornega prometa. Dejstvo je, da sredstva za redno vzdrževanje cest ne zadoščajo za vsa potrebna dela v sklopu vzdrževanja, zato je treba vzdrževanje ustrezno uskladiti z dejanskimi potrebami na terenu.

Občinska uprava vsakemu uporabniku občinskih cest omogoča čezmerno uporabo občinskih cest, in sicer za prevoze s tovornim vozilom, vendar pod določenimi pogoji. Uporabnik mora podati vlogo na Občino, v kateri navede razloge za čezmerno uporabo občinskih cest, relacijo potrebnih prevozov, čas ter obremenitev. Na podlagi prejete vloge se izvede upravni postopek, kjer občinska uprava izda dovoljenje za čezmerno uporabo občinskih cest in prekoračitve največje dovoljene mase. Na podlagi izdanega dovoljenja občinska uprava lahko med izvajanjem prevozov ter po končanih prevozih s težkimi tovornimi vozili na terenu preveri, ali so nastale nove poškodbe na cestah. Če zaradi preobremenitev ceste pride do poškodb, mora uporabnik le-te sanirati.

Zakon o javnih cestah določa izredni prevoz kot prevoz z vozili, ki sama ali skupaj s tovorom presegajo s predpisi dovoljene osne obremenitve, skupno maso, širino, dolžino ali višino. Za izredni prevoz se šteje tudi prevoz, pri katerem je vozilo samo ali skupaj s tovorom v mejah s predpisom dovoljenih mer, mase ali obremenitev, vendar pa presega omejitev katerega koli od teh elementov, ki je odrejena na državni ali občinski cesti ali njenem delu s prometnimi znaki. Za vsak posamezen izredni prevoz po javnih cestah je vnaprej potrebo pridobiti dovoljenje. Dovoljenje za izredni prevoz po javnih cestah izda Direkcija Republike Slovenije za ceste. Če se izredni prevoz opravlja samo po občinskih cestah, je za izdajo odločbe pristojna občinska uprava, na območju katere se izredni prevoz opravlja.

Dovoljenje za izredni prevoz se izda na podlagi 36. člena Odloka o občinskih cestah (Ur. list RS, št. 19/99 in 17/06), s katerim se določijo načini in pogoji prevoza ter višina povračila za izredni prevoz. Dovoljenje za izredni prevoz ni potrebno za izredne prevoze, ki se morajo opraviti takoj zaradi vzpostavitve prevoznosti občinskih cest v zimskem času, intervencije ob naravnih in drugih nesrečah ali ob izrednih razmerah in zaradi obrambnih potreb. Če voznik tovornega vozila v času nadzora nima pridobljenega dovoljenja za izredni prevoz, se le-tega kaznuje v skladu z 32. členom Zakona o cestah (ZCes-1, Ur. list RS, 109/10, 48/12, 36/14).

V preteklosti se je namreč pogosto pojavil problem, da so cesto prekomerno obremenjevali s težkim prometom, posledice poškodb pa je tako moral kriti občinski proračun, posledično občanke in občani naše občine. Iz tega razloga so se v preteklih letih, na večini občinskih cest postavili prometni znaki, ki omejujejo največjo dovoljeno maso tovornih vozil na 7,5 ton. Občinsko redarstvo in policija imajo tako po Zakonu o cestah možnost sankcionirati tiste voznike tovornih vozil, ki prekoračijo omejitev največje dovoljene mase tovornih vozil brez ustreznega dovoljenja občinskega organa.

Cilj občinske uprave je vsakemu uporabniku omogočiti uporabo vseh občinskih cest, z zavedanjem odgovornosti ter posledic, ki bi zaradi prekomerne obremenitve ceste lahko nastale, kot to ne nazadnje predpisuje zakonodaja.«

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve