Naslovnica / NOVICE / Tradicionalna komemorativna slovesnost na kamniških Žalah

Tradicionalna komemorativna slovesnost na kamniških Žalah

Na kamniških Žalah se je popoldne, v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB, odvila tradicionalna komemoracija v spomin na padle v vojnah.

Komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve, na kateri se zbrani vsako leto spomnijo tudi padlih v obeh svetovnih vojnah, je najprej potekala ob spomeniku padlim v NOB, nato pa še spomeniku padlim v 1. svetovni vojni.

Zbrane je v imenu organizatorja pozdravil Dušan Božičnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik, ki je dejal, da je bil krvni davek 2. svetovne vojne na Kamniškem velik, saj je po nepopolnih podatkih Kamniškem po nepopolnih podatkih iz kamniške občine v partizane odšlo okoli 400 partizanov, življenje pa je izgubilo 1430 borcev, 213 talcev in 84 žrtev fašističnega nasilja, pobitih v koncentracijskih taboriščih.

Slavnostni govornik je bil podžupan Igor Žavbi, ki je med drugim povedal, da je smrt vedno nekaj strašnega, zato se je z njo vedno težko sprijazniti, za večino tistih, ki jim je bila posvečena tudi današnja slovesnost, pa je prišla nepričakovano, četudi so se takrat, ko so se odpravili v boj morda zavedali, da se nikdar več ne bodo vrnili domov. Vendarle je upanje ostalo, saj v vojno niso odšli s sebičnimi nameni, ampak zato, da bo nekoč vsem nam, Slovenkam in Slovencem, bolje.

Za kulturni program tradicionalne komemorativne slovesnosti, ki je bila, resnici na ljubo, precej slabo obiskana, saj ji je, razen nastopajočih in nekaterih županskih ter svetniških kandidatov, prisostvovalo bolj malo občank in občanov, so ob prisotnosti zastavonoš, poskrbeli povezovalec in recitator Tone Ftičar, Mestna godba Kamnik in pevci Prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik.