Naslovnica / NOVICE / Tradicionalni 16. Maistrov pohod na Špico in Stari grad

Tradicionalni 16. Maistrov pohod na Špico in Stari grad

Društvo General Maister Kamnik je tudi letos organiziralo že tradicionalni Maistrov pohod. V soboto, 29. maja 2021, se je ob 8. uri zbralo približno 20 pohodnic in pohodnikov pri spomeniku generala Rudolfa Maistra, da bi obudili spomin na tega velikega Kamničana in zelo pomembnega Slovenca. Njemu v spomin Kamnik imenujemo tudi Maistrovo mesto.

Predsednik Društva General Maister Kamnik Jože Berlec je ob tej priložnosti zbranim povedal, da se tradicija nadaljuje in da se prilagajajo pogojem, ki jih postavlja država zaradi omejitve širjenja koronavirusa. Spomnil je, da je bila tudi v času, ko je Rudolf Maister osvajal Koroško epidemija Španske gripe, a naš general se ni vdal in je že pred stotimi leti začel postavljati temelje naši državi.

V imenu Občine Kamnik se je dogodka udeležil podžupan Bogdan Pogačar, ki je navzočim najprej zaželel dobrodošlico. Potem pa je pri Rudolfu Maistru, katerega ime nosi tudi ulica v Kamniku, izpostavil pogum vojaka in vodje, ki je imel srce pesnika. Lepoto njegove poezije nam je približal Anton Iskra, ki je prebral pesem Pomlad in kasneje, pred Maistrovo hišo, še pesem Zima.

 

Vsi udeleženci smo dobili tudi vodnik – brošuro Ivanke Učakar Po kamniških predmestjih Podgora, Graben in Šutna. V njej so z upodobitvami in zapisi predstavljeni zgodovinski dogodki in znane osebnosti, spominski utripi in vedute predmestij.

Že tradicionalni Maistrov pohod, ki je bil sicer načrtovan že za soboto 10. aprila 2021, a zaradi epidemioloških razmer prestavljen, je potekal mimo hiše generala Maistra, gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, na Špico, Stari grad in se zaključil s skromno malico pri Maistru. Pohod je vodil izkušeni alpinist Cene Griljc.

Srečno Kamnik – Maistrovo mesto.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik