Naslovnica / NOVICE / Tradicionalni spominski pohod na Oseke

Tradicionalni spominski pohod na Oseke

Ob prazniku Krajevne skupnosti Tuhinj in KO-NOB-Tuhinj je bil v nedeljo, 3. februarja 2019, organiziran tradicionalni pohod na Oseke v spomin na padle borce Šlandrove brigade, 8 februarja 1944. Proslava in kratka slovesnost s položitvijo cvetja k spomeniku se je odvijala po prihodu pohodnikov na Osekih ob 10. uri pri spominski plošči NOB. 

Zbrane je nagovoril predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik: “Spoštovani prisotni, danes smo se zbrali na Osekih, da počastimo spomin na padle borce Šlandrove brigade, ki so padli 8. februarja 1944. VI. in XI. brigada z Operativnim štabom so se na poti z Dolenske premestile na Menini planino. V tistih dneh je na Menino prispel tudi IV. Bataljon VDV brigade, ki se je na poti s Koroške v Zasavje priključil Operativnemu štabu in brigadama. Vsi so se znašli v obupnih vremenskih razmerah, visokem snegu in hudem mrazu na Menini planini. Ko se je Šlandrova brigada v začetku januarja 1944 vrnila s Koroškega je 1. februarja uspešno napadla in zavzela utrjeno nemško postojanko v Motniku. Toda sovražnik ni miroval, zato je 8. 2. 1944 na Osekih pod vznožjem Manine planine  napadel »zaledno enoto« Šlandrove brigade. V tem hudem boju je padlo 17. borcev. Tuhinjska dolina je skupaj z Menino planino med vojno z agresorjem doživljala strašne stvari.”

“Kaj drugega pa je vojna, če ne strašna stvar. To je povedal prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan na slavnosti v Cerknem, zato bom tudi v nadaljevanju delno povzel njegov govor, ki ga je imel prejšnjo nedeljo ob obletnici pobojev partizanov na Brdcih pri Cerknem, citiram: Danes se takratnih dogodkov spominjamo zato, da jih obžalujemo in, da se z dolžnim človeškim spoštovanjem poklonimo spominu na vse, ki so v vrtincu vojnih strahot brez lastne krivde izgubili življenja. Spominjamo pa se jih tudi zato, da bi nas opomnili na našo skupno dolžnost, da storimo vse za to, da bi preprečili ponovitev presežnega zla, kar vojna je. Konec citata. Ob začetku vojne je okupatorjeve načrte preprečila naša partizanska vojska. Delavci, kmetje in izobraženci so se tudi na Kamniškem množično odzvali pozivu OF in se vključili v skupen boj narodov in narodnosti Jugoslavije proti okupatorju. Iz Kamniške občine je odšlo v partizane okoli 400 občanov. Štiriletni narodno osvobodilni boj je bil čas bojev partizanskih enot, številnih akcij aktivistov OF, nepopisnih odrekanj in žrtvovanj Kamničanov.”

“To je čas, v katerem je ugasnilo marsikatero življenje in, v katerem so bili požgani številni domovi po naših vaseh. Tudi Menina planina z okolico, je bila za partizane v času narodno osvobodilnega boja  zbirališče borcev, ki so nadaljevali preboje na Gorenjsko in Dolensko. Leto dni po tem dogodku na Osekih in Rakitovcu je bila bitka na Menini plani, ki velja za epopejo slovenskega partizanstva. Gre za zgodovinsko bitko, ki je primer srčne borbe za svobodno Slovenijo. V duhu časa, ko so vrednote NOB v slovenski družbi načeti, želi naša Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, z igrano-dokumentarnim filmom o bitki na Menini planini, prikazati NOB kot navdih za bodoče rodove. Film z naslovom »Preboj« prikazuje nemogoče pogoje v katerih so sodelovali partizani, hkrati pa visok nivo tovarištva, pripadnosti do domovine in gorečo željo po svobodi. Filmsko zgodbo oblikujejo spomini še vedno čilega komandanta Franca Severja Frante, ki sva ga s tovarišem Koširjem v torek obiskala v Ljubljani. Premiera filma bo v septembru. Zato pa smo ob tem dolžni zgodovino NOB zapustiti našim zanamcem čim bolj popolno in jo rešiti pozabem, mlajše rodove pa moramo seznaniti s trpljenjem in žrtvami naših ljudi, ki so se borili za našo svobodo.

SMRT FAŠIZMU, SVODO NAŠEMU NARODU!

Proslave so se udeležili predstavniki domoljubnih in veteranskih društev občine Kamnik in krajani Tuhinjske doline, za kulturni program pa so poskrbeli člani KS Tuhinj.

Besedilo in fotografije: Dušan Božičnik