Naslovnica / Črna kronika / Travniško-gozdni požar v Stranjah

Travniško-gozdni požar v Stranjah

Požaru v naravi, do katerega je danes popoldne prišlo na gozdnem obronku nad Stranjami, je botrovala otroška igra z ognjem.

Nekaj minut po 13. uri so gasilci prejeli obvestilo, da je na gozno-travnatem pobočju nad Stranjami prišlo do travniškega požara.

Klicu na pomoč so se odzvali gasilci PGD Kamniška Bistrica in PGD Kamnik, ki so gorečo travo in podrast, na površini kakih 150 kvadratnih metrov, uspeli hitro omejiti in pogasiti, samo pogorišče pa so nato še dodobra preventivno namočili.

Vzroku za tokratni požar je botrovala igra otrok, ki so si, kot pravi taborniki ali indijanci, zakurili ogenj, pri čemer jih je presenetil nenaden piš vetra, ki je plamene zanesel v suho travo in presušeno podrast. Izbruh travniškega požara jih je sicer dodobra prestrašil, vseeno pa so se odzvali precej prisebno, saj se niso zgolj razbežali in poskrili, ampak so nemudoma stekli po pomoč.

Kako se ravna v teh primerih, se bodo v prihodnje zagotovo naučili kot članice in člani PGD Kamniška Bistrica, prvo ognjeno preizkušnjo, kot najbrž vsak podeželski otrok, pa so si pridobili že danes.

Travniški požar je gasilcem sicer odvzel nekaj popoldanskega počitka, k sreči pa ni povzročil škode, upamo le, da se jim ne bo treba še danes ponovno odpraviti na teren.

Naj še enkrat ponovimo, da bodite pri uporabi ognja v naravi izjemno previdni, od jutri naprej pa je vseakršno kurjenje v naravi prepovedano, saj je po celi državi razglašena velika požarna nevarnost v naravnem okolju.