Naslovnica / NOVICE / Trije kralji in koledovanje na Perovem

Trije kralji in koledovanje na Perovem

Nekako se ne ve več točno, ampak spet so na tanki meji med mestnim betonom in toploto hleva postavljene jaslice; Bejrut, je dejal eden od postavljalcev, palestinske, je rekla bolj pretanjena duša. A glej, topla slama z zadnjim zelenjem nepredvidljive zime varuje tri najbolj znane biblične begunce, ki jih nihče ne sprejme zaradi …

Pa so jim perovski dedci kot že mnogokrat do sedaj dali zatočišče in ker ima mnogo otrok v tem času svoj veseli čas, naj ga ima še »pritepeno« dete. In še vesoljni svet naj ima kaj od tega, so še so rekli.

Zamisel, da poleg kolednikov-kraljev na Perovo povabijo Mestno godbo Kamnik, se je izkazala za briljantno. Pričakovali so peščico godbenikov, pa se nam jih je pridružilo več kot dvajset. Godba in jaslice, je to sploh združljivo??? Tri skladbe, Sveta noč, Hitite, kristjani in Glej, zvezdice božje so, predvsem zaradi nežnosti, izvabljene iz instrumentov, stereotipno razglašenih za glasno grobe in grobo glasne, zvabile marsikatero solzo v oči.

 

Po trikraljevski kolednici, blagoslovu in godbenem božičnem darilu je več kot sto obiskovalcev, od katerih so mnogi prijezdili iz Ljubljane, Lukovice in drugih čezmorskih krajev, pristopilo najprej h kraljevski skrinjici za misijonske darove, nato pa k bogato obloženemu vozu in si privoščilo prigrizek: kapljo piva, soka ali čaja, kupico druženja. Tudi košček kruha in kolešček vroče klobase ni bil preveč, ob marmorirani lepoti potratne potice ter drugih sladkih dobrotah izpod rok perovskih gospodinj so bile besede čisto odveč. Vreme sploh ni bilo več tako »čudno«, vsi so se naenkrat poznali, objemi, stiski rok in srečne želje so napolnile jaslični del Kovinarske ceste, da je bil za jeklene konjičke neprevozen. Množica se je počasi razkadila skupaj z dimom kadila treh kraljev,   najbolj vztrajni pa so se  čez kako uro zatekli v gostoljubno Grošanovo garažo in tam pametovali skoraj do jutranjih ur …

 

Le kakšna »štala« čaka čez leto dni betlehemsko družino na Perovem in kakšne volje bodo tedaj Perovčani in romarji iz čezmorskih krajev?

Zapisala: Marta in Miha
Fotografije: Matevž Skamen in Miha Zabret