Naslovnica / NOVICE / Tržnica kamniških domačih dobrot se je preselila na Šutno

Tržnica kamniških domačih dobrot se je preselila na Šutno

Tržnica Okusi Kamnika, ki smo jo že lep čas vsako zadnjo soboto v mesecu vajeni na Glavnem trgu, je danes, zaradi kolesarske prireditve, potekala na Šutni, kamor bi jo, vsaj prek poletja, morda kazalo preseliti tudi v prihodnje.

Šutna je namreč kot nalašč za ulično prodajo, saj je zaprta za promet, hkrati pa nudi tudi precej več prostora kot Glavni trg, tako da bi bilo stojnično ponudbo Okusov Kamnika moč v prihodnje tudi precej razširiti, denimo z izdelki domače in umetnostne obrti ter tudi ponudbo pridelovalcev domače hrane iz drugih krajev.

trznica ok apr 2016 2

Nenazadnje ne smemo pozabiti, da Šutna že dolgo časa vsako sobotno dopoldne zaživi v sejemskem utripu bolšjega sejma, preko najlepše kamniške ulice pa se ob lepih sobotnih dopoldnevih sprehodi kar precej ljudi. Ena stran ulice bi bila tako lahko namenjena stojnicam z domačimi dobrotami in izdelki, druga stran pa bi bila namenjena bolšjemu trgu, prodaji knjig, umetnin ipd… Le rednim prodajalcem kamniškega bolšjaka bi bilo potrebno v času kombiniranega tržnega dne naročiti, da ta dan v osrednjem delu Šutne ponudijo predvsem starine in umetnine, medtem ko bi bil ostali kramariji namenjen prostor na obrobju Seveda ne gre pozabiti tudi stalne ponudbe Šutne, ki se ob tovrstnih priložnostih svojo ponudbo preseli tudi na ulico. Če bi v mesto privabili še različne ulične glasbenike, umetnike in podobne ustvarjalce, pa bi utegnilo vse skupaj postati še bolj zanimivo.

trznica ok apr 2016 26

Na ta način bi lahko postopoma celo Šutno spremenili v simpatično občasno tržnico, ki bi bila v poletni sezoni lahko redna, ne le mesečna prireditev, saj bi to prijetno in dobrodošlo poživilo utrip osamljene ulice, hkrati pa bi bila tovrstna ponudba zanimiva tako za Kamničane, kot tudi za vse številčnejše turiste.

Na tokratni tržnici Okusi Kamnika so se predstavili: Kmetija Pr’Vodiškarju, Figa Maks, Kmetija Špeh, trgovina Zlata ptička, Kmetija Pr’Anžič, Domače mesnine Soud, Hiša slaščic Tarangela, Kmetija Močnik, Zelenjavni vrt Tina, Društvo podeželjskih žena Tuhinjske doline in  rokodelka Marija Šmidovnik.

trznica ok apr 2016 4

 

Kot gostje so se predstavili Rotarjev mlin z domačimi testeninami – Mlinarjev sin, na Šutni pa je bilo danes zaznati tudi kar precej štirinožnih ljubljenčkov, ki so jih s seboj pripeljali Ambasadorji nasmeha, prvo slovensko  društvo za terapijo s pomočjo živali. Prijazni terapevtski kužki in njihovi vodniki  so privabili nasmeh na obraz marsikateremu mimoidočemu – to pa je tudi poslanstvo  prostovoljnega društva, ki terapije s pomočjo živali izvaja tudi v CIRIUS-u Kamnik in v Domu starejših občanov Kamnik.

trznica ok apr 2016 25

 

Dogajanje so popestrile tudi članice društva Grunt, ki so za otroke pripravile brezplačno ustvarjalno delavnico na temo sajenja semen v lončke, ušesa sprehajalcev pa je božala prijetna ulična glasba izvajalca Andreja Lobanova.

trznica ok apr 2016 1

Ker je pomembno, da se čim več Kamničanov odloča za prehransko samooskrbo, pa je bilo na TIC stojnici moč brezplačno dobiti sadiko zelenjave, ki so jo prispevali na Kmetiji Bohinc iz Šmarce.trznica ok apr 2016 28

Naslednji tržni dan Okusi Kamnika bo na vrsti 28. maja 2016, glede na to, da se današnja postavitev tržnice na Šutni izkazala za prav posrečeno, pa bo najbrž na Šutni tudi naslednja.