Naslovnica / NOVICE / Tudi vaše roke lahko rešijo življenje

Tudi vaše roke lahko rešijo življenje

Včeraj je v prostorih Rdečega križa Kamnik, v sklopu prireditev ob Evropskem dnevu oživljanja, potekal prikaz uporabe defibrilatorja oz. AED naprave, enostavnega pripomočka, ki v veščih rokah lahko pripomore k ohranjanju številnih življenj, katerega delovanje je na sproščen in domala zabaven način predstavil dr. Marko Rifel.

Defibrilatorji, ki jih je večina izmed nas lahko še pred nedavnim videla samo v kateri izmed zdravniškh televizijskih serij, počasi tudi na Kamniškem postajajo sestavni del t.i. urbane opreme. Vsaj nekaj teh naprav je namreč že nekaj časa shranjenih na razmeroma dostopnih mestih. V središču Kamnika, na Glavnem trgu, se defibrilator nahaja v prostorih bankomata Nove ljubljanske banke, nekaj pa jih je še na drugih mestih v občini. Seznam AED naprav (defibrilatorjev) je moč najti tudi na spletni strani www.aed-baza.si, vendar žal, vsaj za občino Kamnik, ni ažuren, saj na zemljevid trenutno še ni vnesenih vseh naprav, ki so na razpolago občanom Kamnika. Zato bomo na strani Kamnik.info, takoj ko uspemo dobiti ažurne podatke, objavili zemljevid z lokacijami defibrilatorjev v naši občini.

Ne glede na to koliko AED naprav (avtomatski eksterni defibrilator) imamo v občini, pa nam le-te ne koristijo kaj dosti, če jih ne znamo pravilno uporabljati. Zato je bil včerajšnji prikaz uporabe defibrilatorja v prostorih Rdečega križa Kamnik še kako dobrodošel.

defibrilator 10

Uporabo AED naprave je na sproščen, domala zabaven način, prikazal predsednik OZRK dr. Marko Rifel. Bržčas povsem nalašč, saj je uporaba avtomatskega eksternega defibrilatorja zares povsem enostavna, kajti naprava uporabnika pri uporabi vodi s konkretnimi in enostavnimi glasovnimi navodili, hkrati pa je pri nudenju prve pomoči in oživljanju pomembno predvsem to, da se ne ustrašimo in zmedemo, kajti odločilni dejavnik, ki vpliva na uspešnost nudenja prve pomoči in oživljanja je predvsem čas.

defibrilator 13

Deseterica prisotnih udeležencev prikaza je zato z velikim zanimanjem in veseljem prisluhnila nazornemu prikazu in se tudi sama preizkusila v uporabi, samega predavatelja dr. Rifla, pa zasula tudi s kopico raznovrstnih vprašanj, ki se niso nanašala zgolj na uporabo defibrilatorja, ampak nasploh na celoten postopek nudenja prve pomoči in oživljanja, kar je dr. Rifel z veseljem izčrpno razložil.

defibrilator 21

Kljub temu, da je večina izmed prisotnih udeležencev prikaza bržčas vsaj pri opravljanju vozniškega izpita opravila tudi tečaj prve pomoči, je bilo vprašanj veliko, nenazadnje tudi iz želje, da bi nekdaj osvojeno znanje osvežili in nadgradili z novim, vsekakor pa je to znanje, ki bi ga moral imeti vsak izmed nas, bodisi zaradi tega, ker se lahko vsak izmed nas znajde v situaciji, ko bi mu to znanje prišlo prav, bodisi zaradi tega, ker lahko tovrstno pomoč potrebuje tudi sam.

V vsakem primeru bomo lahko za tovrstno znanje nadvse hvaležni, zato je najbrž prav, da se podobnih prikazov v prihodnje, v čim večjem številu, udeležite tudi sami.

reanimacija