Naslovnica / NOVICE / Tuhinjski učenci znova odlično na vseslovenskem festivalu mladih “Turizmu pomaga lastna glava”

Tuhinjski učenci znova odlično na vseslovenskem festivalu mladih “Turizmu pomaga lastna glava”

V četrtek, 23. marca 2017, se je OŠ Šmartno v Tuhinju udeležila 31. vseslovenskega festivala mladih Turizmu pomaga lastna glava v Celju. Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Letošnja tema je bila Potujem, torej sem. Učenci so skupaj z mentorji pripravili turistične naloge na temo turističnega vodenja. Za zaključek so se ekipe predstavile na turistični tržnici s svojimi turističnimi stojnicami in predstavitvijo svojih nalog.

 

OŠ Šmartno v Tuhinju je razvila idejo inovativne turistično-informacijske škatle, ki so jo poimenovali KamBox. Idejo za zasnovo so prevzeli od stare telefonske govorilnice. Podobnost pa ni samo v izgledu, ampak tudi v pomenu. Nekoč so bile telefonske govorilnice same po sebi info točke. Ljudje, ki so jih obiskovali, so dobivali od sogovornika na drugi strani manj oziroma bolj pomembne informacije. Pa tudi sam telefonski imenik, ki je krasil govorilnico, je bil vir različnih informacij. Tako tudi KamBox posreduje informacije obiskovalcu na način in v obliki turističnega vodenja, saj ima obiskovalec osebnega vodnika po Kamniku. Ta virtualna vodenja so narejena v obliki »teaserja« (dražljaja) in želijo vzpodbuditi zanimanje obiskovalcev za resnični ogled destinacij v občini.

Inovativen turistični produkt KamBox OŠ Šmartno v Tuhinju je prepričal komisijo. Osvojili so zlato priznanje, poleg tega pa še posebno zlato priznanje za najboljšo turistično tržnico.

Tomaž Smole in Petra Potočnik, mentorja