Naslovnica / Črna kronika / Ubogi muci niso mogli več pomagati niti gasilci
Simbolična fotografija

Ubogi muci niso mogli več pomagati niti gasilci

Gasilci PGD Kamnik vse lastnike mačk opozarjajo, da so nagibno odprta okna za njihove ljubljenčke lahko tudi smrtonosna past.

Včeraj popoldne so bili kamniški gasilci obveščeni, da njihovo pomoč potrebuje muca, ki se je zataknila v nagibno priprtem oknu. Četudi so se gasilci klicu na pomoč odzvali v nekaj pičlih minutah, pa nesrečni mački niso mogli več pomagati, saj je poginila že pred njihovim prihodom, tako da so lahko gasilci zgolj še s tehničnim posegom izvlekli truplo nesrečno poginule živali ter ga predali lastnici, ki bo zanj ustrezno poskrbela.

Gasilci PGD Kamnik zato opozarjajo, da tovrstne nesreče niso redke, v priporočilu in opozorilu vsem lastnikom mačk pa zapisali:

»Glede na to, da podobne nesreče beležimo skoraj vsako leto, zlasti v poletnem času, svetujemo vsem lastnikom hišnih ljubljenčkov, da so v primeru, ko nimajo nadzora nad živaljo, skrajno previdni pri puščanju odprtih oken na nagib, saj lahko za hišnega ljubljenčka, ki želi na prostost, predstavljajo smrtonosno past.

Ker se žival zatakne lahko pride do hude utesnjenosti, ki povzroči usodne poškodbe vitalnih notranjih organov, zloma hrbtenice (paralizo) ali pa žival v vročini dehidrira, če ni dovolj hitro najdena in rešena.

Simbolična fotografija

V primeru, da opazite neposredno ogroženost življenja živali zaradi nesreče takoj pokličite številko 112.

Pri tem je pomembno, da ob naznanitvi dogodka čim bolj točno navedete lokacijo dogodka ter ostale relevantne podatke o okoliščinah dogodka, ki pomagajo pri določitvi ustrezne opreme za reševanje, ki jo potrebujemo gasilci na kraju (avtolestev, gasilski čoln, avtodvigalo, opremo za reševanje iz višin in globin ipd.). V določenih primerih se v intervencijo vključi tudi policija, veterina, lovci ali higienska služba.«