Naslovnica / NOVICE / Učenci osnovne šole Toma Brejca na zadnji izmenjavi v Bolgariji

Učenci osnovne šole Toma Brejca na zadnji izmenjavi v Bolgariji

V soboto, 5. 5. 2018, so izbrani učenci (5) ter trije učitelji začeli svojo pot proti Bolgariji, kjer je v okviru projekta Erasmus + Digital Green, v katerem poleg Slovenije sodelujejo še Španija, Portugalska, Romunija, Turčija in Bolgarija, potekala še zadnja izmenjava učencev. V večernih urah smo prispeli v Dobrič, mesto blizu Črnega morja, kjer so nas pričakale družine gostiteljice.

V nedeljo so učenci spoznavali svoje nove družine ter praznovali državni praznik vojske. V ponedeljek smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili v nekdanjo Bolgarsko prestolnico – Veloko Trnavo, kjer smo si pogledali ostanke mesta ter v muzeju spoznali različne obrtnike in njihov način življenja. Da v želodčkih ni krulilo, smo jih napolnili s tradicionalnimi bolgarskimi jedmi.

V torek je sledil ogled šole, kjer so nas sprejeli s sveže pečenim kruhom ter plesom. Nato pa smo si ogledali šolo ter spoznali potek pouka. Da je naslednje dni komunikacija tekla lažje, so učenci predstavili sebe ter države, iz katerih prihajajo. Sledil je še obisk mestne občine, kjer nas je sprejela podžupanja in nas pozdravila v Bolgariji, v mestu Dobrič. Pred odhodom k družinam gostiteljicam pa smo si ogledali še muzej zgodovine ter se udeležili učne ure bolgarščine, kot je le ta potekala v šolah nekoč.

V sredo smo se odpravili proti bolgarsko-romunski meji v kraj Durankulak, kjer smo si pogledali ostanke prvih zidanih hiš ter občudovali raznolikost flore in faune, po katerih slovi to jezero. Pot smo nadaljevali proti Kaliakri, kjer smo si s čudovitih klifov občudovali lepote Črnega morja. Da smo imeli pravi občutek, da se nahajamo blizu morja, smo v Balchiku kosilo pojedli ob morju, nato pa pot nadaljevali proti botaničnemu vrtu. V vrtu nas je presenetil dež, ki je poskrbel, da smo imeli občutek, da ob straneh ulic tečejo potočki. Za večerno zabavo pa je bilo poskrbljeno s strani gostiteljice – pripravili so pravo plesno in pevsko predstavo ter večer karaok in tako poskrbeli, da smo vsi peli ter plesali.

V četrtek smo dopoldansko malico pojedli na peščeni plaži letovišča v Albeni s pogledom na Črno morje, kjer smo tudi preverili njegovo temperaturo. Pot smo nadaljevali proti Aladži, kjer je v skalo vklesano nekdanje prebivališče menihov. Po kosilu ob morju pa smo pogledali še v nočno nebo v planetariju.

Zadnji dan skupnega druženja smo si ogledali muzej cirilice, kjer smo se trudili brati in pisati. Preden smo se poslovili ter razšli vsak svojo pot, polni novih poznanstev in izkušenj, pa smo si ogledali še ostanke prve bolgarske prestolnice.

Andreja Dolničar