Naslovnica / KULTURA / Ugledno priznanje za Križnikov pravljični festival
Foto: Branka Semprimožnik

Ugledno priznanje za Križnikov pravljični festival

Križnikov pravljični festival Jenkret je biv je, kot zgleden primer uveljavljanja kulturne dediščine, v okviru Kulture Nature, gibanja za ohranjanje in uveljavljanje kulturne in naravne dediščine in krajine, prejel priznanje Naša Slovenija 2014. Slovesnost s podelitvijo priznanj je, v nedeljo, 28. septembra, potekala v okviru sejma Bonaca v Portorožu.

Priznanja je trinajstim prejemnikom podelil predsednik gibanja Kultura Natura g. Slavko Možek, med prejemniki priznanj, pa sta tudi dr. Peter Fister, ki je, med drugim, zaslužen tudi za temeljit popis tuhinjskih kašč in njihovo postavitev na Zapricah, ter dr. Tadej Brate, ki se ukvarja s tehniško-kulturno dediščino.

Foto: Branka Semprimožnik

Foto: Branka Semprimožnik

Direktorica Matične knjižnice Kamnik, tudi sama ena izmed zaslužnih za uspeh Križnikovega festivala, je v prispevku, objavljenem na spletni strani Občine Kamnik (www.kamnik.si) zapisala: “Križnikov pravljični festival je zgleden primer oživljanja, ohranjanja in promoviranja nesnovne kulturne dediščine in sicer folklorne pravljice, kakor jo je zapisal in s tem ohranil zapisovalec  Gašper Križnik, eden najbolj pomembnih zapisovalcev ljudskih pravljic v 19. stoletju. Dogajanje poteka v Križnikovi rojstni vasi Motnik, kjer so zapisi večinoma tudi nastajali in od koder izvirajo pripovedovalci Križnikovih zapisov. Za festival je značilna uspešna sinergija med lokalno skupnostjo, kulturo in posamezniki, ki so uveljavljeni pripovedovalci. Najbolj pomembno je pripovedovanje izključno Križnikovih pravljic, s premišljenimi spremljevalnimi dogodki pa se spodbujaja zanimanje za folklorno pravljico in Križnikovo dediščino.

Festival uspešno povezuje kulturo, knjižnice, lokalno skupnost in posameznike pri ohranjanju kulturne dediščine. Pobuda je prišla iz Kulturnega društva Motnik, projekt pa so zasnovali Matično knjižnica Kamnik, Irena Cerar in Ivanka Učakar ter omenjeno društvo. Sodelujemo s Krajevno skupnostjo Motnik ter drugimi soorganizatorji, tudi izven kamniške občine. Festival podpira Občina Kamnik tako finančno kot moralno, saj je župan Marjan Šarec redni udeleženec festivala, za kar se mu organizatorji zahvaljujemo.”

Priznanje je, za razmeroma mlad Križnikov pravljični festival, nedvomno velika pohvala vsem, ki ga pomagajo ustvarjati, zagotovo pa tudi vzpodbuda za uspešno in še bolj zagnano nadaljnje delo.