Naslovnica / Črna kronika / Sproščanje klora v vrtcu enote Pestrna na Groharjevi

Sproščanje klora v vrtcu enote Pestrna na Groharjevi

Okrog 9. ure so bili kamniški gasilci obveščeni, da je v prostorih vrtca na Groharjevi ulici, enota Pestrna, prišlo do puščanja koncentriranega čistilnega sredstva, pri čemer naj bi domnevno začel uhajati oz. se sproščati klor, zaradi česar so tri osebe morale poiskati zdravniško pomoč.

Otroci iz vrtca enote Pestrna so bili ob dogodku nemudoma evakuirani v prostore bližnje osnovne šole Marije Vere, kjer se nahajajo še v tem trenutku, zaenkrat pa se še ne ve, ali se bodo lahko še danes vrnili v prostore svojega vrtca. Vrnitev otrok v svojo enoto vrtca bo potekala v skladu z ukrepi in navodili gasilcev, ki že odstranjujejo nevarno čistilo, ki naj bi uhajalo iz posode v kletnih prostorih.

Po besedah direktorice vrtca Renate Hojs, otroci in vzgojiteljice niso bili ogroženi, ampak so zdravi in na varnem v prostorih sosednje šole, zdravniško pomoč pa so morali, iz preventivnih razlogov zaradi možne zastrupitve s klorom, poiskati trije člani tehničnega osebja vrtca.

Klicu na pomoč so se nemudoma odzvali gasilci PGD Kamnik in Duplica ter v vrtcu, iz katerega so bili otroci preventivno evakuirani še pred njihovim prihodom, pričeli z odstranjevanjem nevarne snovi, oz. kakih štirih litrov mešanice čistila za industrijske pralnice, zaradi katerega je bilo v prostorih zaznati močan vonj po kloru.  Gasilci so s tal posesali razlit čistilni koncentrat, le-tega, pa je prevzelo pooblaščeno podjetje za ravnanje z nevarnimi odpadki. Do morebitnega onesnaženja ni prišlo.

O dogodku so bili obveščeni tudi policisti. Kot nam je sporočila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič, je po do sedaj zbranih obvestilih znano, da je v prostorih pralnice, zaradi tehnične napake prišlo do izpusta klora. Zadevo so sanirali gasilci, vrtec pa je bil preventivno evakuiran, prav tako preventivno, pa so bile pregledane tudi tri v vrtcu zaposlene osebe. Prve ugotovitve ne kažejo znakov morebitnega kaznivega dejanja.

Medtem so na spletni strani vrtca Antona Medveda (www.vrtec-kamnik.si) objavili tudi posebno obvestilo staršem otrok, ki obiskujejo enoto Pestrna, starše pa so poklicali tudi po telefonu in jih zaprosili, da naj, spričo nepredvidenih okoliščin, danes svoje otroke pridejo iskat predčasno.

NUJNO OBVESTILO STARŠEM OTROK IZ ENOTE PESTRNA

Spoštovani starši

Obveščamo vas, da je v enoti Pestrna v prostorih pralnice prišlo do poškodbe dovodne cevi avtomatskega sistema za pranje perila in s tem do izliva pralnega sredstva, posledično smo v prostorih pralnice in pripadajočih prostorih zaznali vonj po kloru. Zaradi zavarovanja otrok in zaposlenih smo se odločili za evakuacijo v OŠ Marije Vere, kjer je poskrbljeno za otroke in zapolsene. Nihče od otrok ni bil ogrožen, zaposlene delavke iz pralnice pa so bile napotene v ZD Kamnik. Ker ne poznamo vseh zdravstvenih posebnosti  otrok in zaradi zagotavljanja zdravstvene varnosti, prosimo vse starše, da otroke danes,  22. 5. 2015,  odpeljete predčasno domov. Strokovne delavke vas skupaj z otroki pričakujejo v OŠ Marije Vere.

Vodstvo vrtca