Naslovnica / NOVICE / Ukinjanje pošt: Zbogom pošta 1219 Laze v Tuhinju

Ukinjanje pošt: Zbogom pošta 1219 Laze v Tuhinju

Občani, ki živijo na območju pošte 1219 Laze v Tuhinju, so pred kratkim v nabiralnike dobili obvestilo, da pošte na Lazah v Tuhinju ne bo več. Podobna usoda je že doletela pošto v Motniku, sledila pa naj bi še pošta Stahovica.

Obvestilo pošte, zavito v kopico leporečja o zmanjševanju stroškov, prilagajanj in konkurenčnosti, sicer pravi, da uporabniki poštnih storitev tega ne bodo prav močno občutili, pa vendar, poštnih uradov, kakršni smo bili vajeni doslej, bo ostalo bolj malo.

Če bi to pomenilo, da poštarji ne bi več nosili položnic, bi najbrž ne imeli nič proti, ampak poštarji bodo še naprej nosili pošto, le s to razliko, da se bodo vozili ponjo v Kamnik, kar pa najbrž pomeni, da bo pošta najbrž prihajala nekoliko kasneje, medtem, ko bomo uporabniki svoje poštne opravke odslej urejali med salamami in konzervami v bližnji trgovini.

Lahko rečemo, da nas je poštna uprava na tovrstno spremembo pripravljala že kar nekaj časa, saj pošte vse bolj spominjajo na kioske z mešanim blagom, kjer lahko kupiš od znamke, do nagrobnih sveč, da vse ostale krame ne omenjamo.

Kakorkoli že, vrata poštnega urada na Lazah v Tuhinju se bodo, s 5. januarjem prihodnjega leta, nepreklicno zaprla, poštne storitve, pa bo začel opravljati t.i. pogodbeni izvajalec pošte oz. bližnja trgovina.

V trgovini na Lazah naj bi v ta namen uredili posebno okence, tako da poštnih storitev, na jezo vseh, ki čakajo v vrsti za teboj, vsaj predvidoma ne bo potrebno opravljati na blagajnah. Že uvedba možnosti, da je na trgovskih blagajnah moč plačevati tudi položnice je precej moteča, še posebej, če dela ena sama blagajna, človek pa pride po sendvič, ki ga nato lahko poje že kar v vrsti, ko čaka, da trgovka obdela vse položnice kupca, ki je v vrsti pred teboj.

V trgovini bodo občani lahko dvigovali svojo pošto, ki jim je poštar ne bo mogel vročiti, na voljo pa naj bi bile tudi vse druge storitve, ki smo jih bili do sedaj vajeni na pošti.

Ena izmed dobrodošlih sprememb, ki jih prinaša ukinjanje pošt je v tem, da bodo poštne storitve znova na voljo v nekem normalnem delovnem času, saj naj bi bile, od 5. januarj, v trgovini dostopne vsak dan od 9. do 17. ure, ob sobotah pa od 9. do 12. ure.

Zaradi poštnih sprememb utegne, vsaj na začetku, priti do številnih komičnih situacij, še posebej, če bo kdo svoje obveznosti, namesto s posebno položnico, hotel poravnati s posebno salamo, ali, denimo, če bo kdo prišel po deset dek pokojnine.

Podobno usoda kot pošto v Motniku in na Lazah, naj bi doletela tudi pošto 1242 Stahovica.