Naslovnica / KULTURA / Umik v Galeriji Pogled

Umik v Galeriji Pogled

Galerijo Pogled so preplavile podobe gozdov, krajin in različnih motivov narave, vzetih iz spomina in tudi pokrajine same: v razstavnih prostorih se namreč bohotijo umetnine Gregorja Pratnekerja, slikarja iz Maribora, ki redno razstavlja na treh pomembnih pariških salonih: na Jesenskem salonu, Salonu lepih umetnosti ter Salonu francoskih umetnikov.

“Slika je le druga beseda za čustvo je zapisal krajinarski velikan, angleški slikar John Constable in v slikarstvu Gregorja Pratnekerja gre pravzaprav za popolno enako misel in uresničitev le-te. Pohorski gozdovi, njihova nedotaknjenost in samota, slikarju vsakodnevno ponujano portrete, ki se iz dneva v dan, iz enega letnega časa v drugega nenehno spreminjajo.

Najpogosteje se Pratneker orientira na opazovanje in upodabljanje drevesnih debel, včasih mednje umesti figuro, ki pa za trenutek nakaže samo tisto, kar je bilo zaznano avtorjevemu očesu in je ostalo zapisano v spominu”, je o umetninah in umetniku zapisala kustosinja razstave Saša Bučan

Umik v avtorjevih slikah prikazuje odhod, oddih, dih. S sprehodom čez razstavo se sprehodimo tudi po gozdnih poteh, pod krošnjami dreves in sencah, v katerih se igrajo listi.