Naslovnica / ŠPORT / Uroš Košir – prvi Kamničan, ki se bo udeležil Špartatlona v Grčiji

Uroš Košir – prvi Kamničan, ki se bo udeležil Špartatlona v Grčiji

Včeraj se je v Grčijo na Špartatlon odpravil Uroš Košir, sicer odličen tubist, ki je bil nekaj let orkestrski glasbenik, zdaj pa že vrsto let uspešno poučuje na treh šolah; Glasbeni šoli Kranj, Glasbeni šoli Kamnik in Srednji glasbeni šoli Celje.

Če so v preteklih desetletjih Uroša po svetu vodile poti zaradi glasbe, pa v zadnjem desetletju potuje največ zaradi teka. Pred desetimi leti je namreč začel aktivno teči. Od krajših razdalj je hitro preklopil na maratone, a vztrajnemu Vrhpoljcu radovednost ni dala miru in lotil se je ultramaratonov.

Danes je v Koširjevih nogah dvajset maratonov, več kot dvajset polmaratonov. Prvič se je podal na daljšo razdaljo od maratona iz Savudrije v Novi Grad, štirikrat je bil na 100 kilometrskem teku v švicarskem Bielu, tekel na dolgem teku v Logarsko dolino, si za Miklavža večkrat podaril 100 kilometrov teka Ob Mrzli reki, dvakrat sodeloval na 12 ur teka v Kranju in tudi letos že drugič uspešno končal ultra preizkušnjo UltraBalaton (verjetno sem še kaj pozabila).

Letos maja je odlično odtekel 211 kilometrsko razdaljo okrog Blatnega jezera na Madžarskem – https://ultrabalaton.hu/nnultrabalaton/.

S prvim zelo uspešno zaključenim Ultra Balatonom leta 2020 pa se je kvalificiral v žreb, da ta teden lahko sanja sanje vsakega ultra cestnega tekača. To je udeležba na epski prireditvi Špartatlon v Grčiji. Žreb je določil, da bo eden od 388. tekačev na teku, kjer je do zdaj teklo le 16 ali 17? Slovencev.

Spartathlon je ultramaratonska tekaška preizkušnja, dolga 246 kilometrov, ki vsako leto, že od leta 1983, poteka v Grčiji med Atenami in Sparto, sodobnim mestom na mestu starodavne Šparte. Špartatlon temelji na teku Filipidesa, ki je dan in pol pred bitko pri Maratonu tekel iz Aten v Sparto, da bi poiskal pomoč proti Perzijcem. Zmagovalec prvega Spartathlona Yiannis Kouros še vedno drži rekord najhitrejšega časa pri 20 urah in 25 minutah.

Na letošnji 40. prireditvi bo tudi 6 Slovencev, med njimi prvič nekdo iz mesta pod Kamniško Savinjskimi Alpami. Štart teka bo v petek, 30. 9. 2022, ob 6.00 po našem času. Uroševa želja je seveda, da bi “prehitel” vse vmesne limite in v cilj pritekel v končnem časovnem limitu, verjetno pa je še kakšna tiha želja, kdaj točno bi se rad poklonil kipu Filipidesa.

Srečno Uroš!

Povezava do uradne strani, kjer tek lahko v petek in soboto tudi spremljate: https://www.spartathlon.gr/en

Nataša Planko