Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Usoda hotela Malograjski dvor je znova negotova

Usoda hotela Malograjski dvor je znova negotova

Zaradi hudih skritih napak pri hotelu Malograjski dvor je podjetje nekdanjega kamniškega notarja Janeza Novaka odstopilo od kupoprodajne pogodbe za nakup hotela.

Spomladi smo z dobršno mero upanja objavili novico, da je edini kamniški hotel Malograjski dvor, ki životari že od stečaja prejšnjih lastnikov, slednjič dobil novega, kamniškega lastnika, saj je hotel na 4. dražbi kupilo podjetje nekdanjega notarja Janeza Novaka, Lex info d.o.o. iz Kamnika.

Kot nam je tedaj povedal prokurist podjetja Janez Novak, so nameravali novi lastnik Malograjski dvor ponovno odpreti nekako v času pred Dnevom narodnih noš, žal pa s skorajšnjim ponovnim odprtjem edinega kamniškega hotela, vsaj za enkrat, ne bo nič, saj je bila v hotelu odkrita vrsta skritih oz. zamolčanih napak, ki so bile razkrite šele po prevzemu objekta.

Zaradi tega je podjetje Lex info d.o.o., po celomesečnih neuspešnih pogajanjih s stečajnim upraviteljem in glavnim upnikom, odstopilo od pogodbe o nakupu hotela, katerega životarjenje se bo očitno nadaljevalo še vsaj še nekaj časa oziroma vse dotlej, dokler se ne najde nov kupec.

Razglednica hotela Malograjski dvor iz leta 1983.

Razglednica hotela Malograjski dvor iz leta 1983.

V pojasnilu, v katerem so pojasnili razloge za odstop od pogodbe za nakup hotela Malograjski dvor, so v družbi Lex info d.o.o. zapisali:

Zadeva:  MALOGRAJSKI DVOR – odstop od pogodbe

V  stečajnem postopku ST 3138/2014 je  družba Lex info d.o.o. ( v nadaljevanju : kupec) – kot najugodnejši ponudnik –  sklenil pogodbo o nakupu nepremičnin parc.št. 11/3 in 12/2 k.o. Kamnik, v naravi hotelski objekt z vso v hotelu se nahajajočo opremo, napravami in inventarjem.

Kupec je ponujeno ceno  oblikoval na temelju, v času ogleda in predhodno v medijih pridobljenih informacij, da je stanje hotela takšno, da omogoča z » malo osvežitve ” njegov takojšen zagon “.  Ob  skrbnemu pregledu stanja nepremičnine so bila predvidena potrebna vlaganja – poleg nujne osvežitve hotela z beljenjem, čiščenjem in razkuževanjem – še v nadomestitev poškodovane in manjkajoče kuhinjske opreme ter nakup manjkajoče opreme sob.

Drugih bistvenih pomanjkljivosti hotela ob pregledu ni bilo mogoče zaznati, kupcu pa so bile vse naprave – ogrevanje in hlajenje –  predstavljene kot delujoče.

Po sklenitvi pogodbe in zagotovitvi potrebnih finančnih sredstev za nakup, je bilo plačilo kupnine zadržano, dokler ni kupec v soglasju s stečajnim upraviteljem izvedel podroben pregled delovanja naprav.  Zaradi želje po čim prejšnjem pričetku poslovanja se je sočasno že pričelo tudi z izvajanjem nujno potrebnih remontov opreme, katere napake so bile vidne in je nihovo popravilo kupec vzel v svoje breme že pred nakupom ( načelo videno – kupljeno).

V tem času pa so bile na vitalni opremi in naprava hotela ugotovljene skrite napake, ki jih ob ogledu hotela ni bilo mogoče zaznati, morale pa so biti znane prejšnjemu lastniku in najemniku – posledično pa torej tudi stečajnemu upravitelju.

Računalniški sitem – imenovan “možgani”, preko katerega je bil voden celoten sistem upravljanja hotela – od recepcije, blagajniškega poslovanja, kartičnega zaklepanja sob, kot tudi regulacija sistemov ogrevanja, hlajenja in prezračevanja hotela, je  nedelujoč, ker so bili iz serverja odstranjeni – odtujeni- vsi diski, skupaj z licencami za programsko opremo ( ostala je le lupina).  

– Prav tako ne delujeta sistem ogrevanja hotela s toplotno črpalko niti centralna klimatska naprava. Ugotovljeno je bilo, da je preko zime stečajni upravitelj hotel ogreval izključno na plin, vendar plinska peč nima takšne kapacitete, da bi bilo le s plinom mogoče ogrevanje sanitarne vode in prostorov. Na to težavo je naletel že najemnik in je ni uspel sanirati.

– Dne 05.07.2016 in 13.07.2016 je ob dveh močnih nalivih prišlo do vdora vode v kletne prostore preko tal in zidov, kar se je v manjšem obsegu ponovilo tudi kasneje. Vdor podtalnice v objekt, kot  posledica slabe gradbene izvedbe – izvajalec  je že končal v stečaju, se tokrat očitno ni zgodil prvič, ta okoliščina pa je bila zamolčana. Ker se v kleti nahajajo hladilnice, pralnica, shramba, garderobe za hotelsko osebje in kotlovnica, bi bil  zagon hotela, brez celovite sanacije celotne kletne etaže, tvegana poslovna odločitev. Ob ponovnem vdoru vode bi bilo poslovanje hotela potrebno ustaviti.

Naštete napake, ki jih ob ogledu hotela pred udeležbo na dražbi, ni bilo mogoče zaznati, pomenijo odstopanje od pričakovanih lastnosti  predmeta pogodbe, kot so bile kupcu ob ogledu predstavljene, za to zanje pogodbeno določilo   »videno – kupljeno« ne more veljati, tudi za to, ker so bile stečajnemu upravitelju poznane, načelo vestnega in poštenega dela pa mu nalaga, da s takimi napakami kupce seznani.

Cel mesec je kupec s pomočjo izvedencev in izvajalcev iskal rešitve in pridobival predračune za odpravo napak in gradbeno sanacijo, vendar pa Sberbanka kot glavni upnik do 22. avgusta, ko se je iztekel zadnji rok za izvršitev plačala celotne kupnine, ni pristala na kupčev predlog sorazmernega kritja stroškov, je prišlo do odstopa od sklenjene pogodbe.

To obvestilo je družba dolžna posredovati javnosti zaradi visokih pričakovanj  ob medijskem obvestilu, da je hotel Malograjski dvor prodan. Ker nakup hotela, ki ima funkcionalno že sam po sebi določene omejitve zaradi zatečenih gradbenih gabaritov, ni ljubiteljsko početje, pač pa zahteven poslovni projekt, ki mora biti ekonomsko upravičen, je bila kljub že dokajšnjim investicijskim stroškom že izvršenih del, po celoviti analizi vseh dodatnih stroškov sanacije sprejeta odločitev, da bi bilo nadaljevanje posla preveliko tveganje. Svojega poslanstva kupec ni videl v čim večjem kritju izgube banke v tem njenem propadlem finančnem projektu, pač pa v lastni finančno vzdržni naložbi, ki bi dolgoročno omogočala poslovanje te krajevne  turistične infrastrukture.

Lex info, d.o.o.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve