Naslovnica / KULTURA / Uspešno izpeljan še en likovni extempore – Dan Dušana Lipovca
Barbara Demšar ob svojem prvonagrajenem delu - Z rožicami postlano.

Uspešno izpeljan še en likovni extempore – Dan Dušana Lipovca

Včeraj se je Pod skalo, v organizaciji KD Podgora, odvil 11. likovni extempore – Dan Dušana Lipovca, ki je na prijetno ustvarjalno druženje privabil vrsto likovnih ustvarjalcev. Med deli, ki so nastala tekom dneva, je strokovna žirija tri likovna dela nagradila z denarnimi nagradami, petim slikarkam in slikarjem, pa so bila podeljena posebna priznanja za kvalitetno likovno delo.

Letošnjega tradicionalnega, že 11. slikarskega extempora se je, spričo številnih podobni tovrstnih prireditev, ki so včeraj potekale širom Slovenije, letos udeležilo sicer nekaj manj likovnih ustvarjalcev kot lani, vseeno pa se je Pod skalo zbralo 40 slikark in slikarjev, ki so v sproščenem in ustvarjalnem vzdušju ustvarili kopico likovnih del, ki so bila proti večeru razstavljena v posebnem šotoru, v katerem je potekala tudi slovesna podelitev nagrad in priznanj.

extempore-ddl2015 - -11

 

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Anamarija Stibilj Šajn (umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka), Saša Bučan (kustusinja in umetnostna zgodovinarka) ter Črtomir Frelih (akademski slikar in grafik, profesor na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani), se je po ogledu nastali del odločila, da prvo nagrado (600 €), prejme delo z naslovom Z rožicami postlano, avtorice Barbare Demšar, drugo nagrado (400 €), za delo Krajina, je prejel kamniški slikar Alojz Berlec, tretja nagrada (300 €), za delo V oknu duše zagledala sem obraz nevihte, pa je šla v roke hrvaške slikarke Irene Gayatri Horvat.

extempore-ddl2015 - -58

 

Poleg nagrad je strokovna žirija podelila še pet posebnih priznanj za kvalitetno likovno delo, ki so jih prejeli: Simon Jugovic Fink, za delo Arkadia, Marko Novak, za delo Brez Naslova, Dušan Sterle, za delo Extempore 2015, Jože Tönig za delo Kamnik skozi čas, ter Marija Mojca Vilar za delo Brez naslova.

extempore-ddl2015 - -63

 

Kulturni program ob odprtju razstave in podelitvi nagrad je povezoval Tone Ftičar, v njem pa sta, z glasbenim programom, nastopila Jelena Soro (oboa) in Oliver Ilievski (harmonika), sicer člana zasedbe Natemago, ki se je pred časom Kamničanom že predstavila tudi na enem izmed glasbenih večerov v Pubu Pod skalo. Samo razstavo je odprl podžupan občine Kamnik Matej Slapar.

 

Druženje slikarjev in obiskovalcev razstave se je nadaljevalo s prijetnim druženjem ob pogostitvi ter se prevesilo zabaven in energičen glasbeni večer z Janezom Bončino Benčem ter zasedbo Bendologija, tako ustvarjalci, kot tudi organizatorji, pri čemer je zagotovo potrebno izpostaviti domala vse člane družine Resnik, ki so Pod skalo znova uspeli pripraviti prijeten in zanimiv ustvarjalni dan, pa so se razšli s sklepom, da se ob letu osorej znova snidejo na 12. likovnem extemporu oz. Dnevu Dušana Lipovca, ki bo tudi prihodnje leto potekalo zadnjo soboto v mesecu maju.

extempore-ddl2015 - -64