Naslovnica / KULTURA / Uspešno izvedena premiera glasbeno-gledališke predstave Martin.Krpan.com

Uspešno izvedena premiera glasbeno-gledališke predstave Martin.Krpan.com

V torek, 24. 5. 2016, so se učenci OŠ Marije Vere premierno predstavili pred občinstvom nabito polne dvorane Doma kulture Kamnik. Naslednjega dne pa so zaigrali še dve predstavi, in sicer za učence 5. in 6. razreda ter za učence od 7. do 9. razreda OŠ Marije Vere.

martin krpan com 2

Letošnja predstava, ki je bila že četrta po vrsti, je bila nekoliko drugačna. Mentorice Mojca Fuch Lukežič, Alenka Markus in Vanja Hočevar, ki delujejo pod okriljem Osnovne šole Marije Vere in ŠKUD Verine zvezdice, so se zopet povezale z Goranom Završnikom (MC Kotlovnica Kamnik) in skupaj z otroki, ki so obiskovali obvezna izbirna predmeta Gledališki klub in Glasbeni projekt, so ustvarili predstavo MartinKrpan.com, ki vsebuje ideje celotne skupine, končni scenarij pa je napisal Goran Završnik. V predstavi se na eni strani pojavita Martin Krpan, ki ni več tisti Krpan, ki ga poznamo iz Levstikove pripovedke, temveč 16-letni dijak, ki je zamudil avtobus, in Brdavs, ki v resnici sploh ni slaba oseba in pomaga Martinu, na drugi strani pa so mediji, ki v javnost pošljejo zgodbo Martinovega izginotja in ves čas poročajo o negativnih posledicah le-tega, v resnici pa je vse le splet naključij. Predstava je zajela aktualne dogodke zadnjih nekaj mesecev (begunci, teroristični napadi, izginjanje mladostnikov, kvote slovenske glasbe, evforija nad uspehi slovenskih športnikov …), ki so bili prikazani skozi medije in reklame, ki so bile del informativnega programa. Tako se obregne tudi ob medije in njihovo senzacionalistično poročanje.

martin krpan com 1

Marsikdo izmed odraslega občinstva je rekel, da je moral med predstavo kar dobro razmišljati in da se mu je zdelo odlično, da smo pokazali s prstom na te teme, učenci pa so dogajanje na odru spremljali različno – nekateri, predvsem starejši, so dojeli aktualnost, všeč jim je bilo tudi to, da je prikazano pretiravanje medijev, v resnici pa je sama zgodba zelo pozitivna, mlajšim pa je bila všeč dinamika predstave, saj se je na odru ves čas nekaj dogajalo. Vsi pa so si bili enotni, da so se igralci odlično odrezali in da so svoje vloge odigrali napol profesionalno.

Besedilo in fotografije: Vanja Hočevar