Naslovnica / Črna kronika / V drugem napadu je medved pod Menino pobil še 7 ovac in 2 jagenčka

V drugem napadu je medved pod Menino pobil še 7 ovac in 2 jagenčka

V včerajšnjem oz. drugem napadu je medved pod Menino planino ubil sedem ovac in dva jagenčka, dve ovci pa lastniki še pogrešajo. Ali bo izdano dovoljenje za odstrel problematičnega medveda zaenkrat še ni znano, lastniki ubite ter poškodovane drobnice, pa so upravičeni do odškodnine.

Že včeraj smo poročali, da se na območju Menine planine nahaja medved, ki napada živino oz. drobnico. V napadu, ki se je zgodil v noči na nedeljo, je medved pokončal osem ovac, medtem ko je v včerajšnjem napadu na pašniku pod lovsko kočo LD Tuhinj, ubil sedem ovac in dva jagenčka, lastniki pa pogrešajo še dve ovci.

Lastniki so upravičeni do odškodnine

Kot nam je sporočil mag. Viktor Miklavčič, član strokovnega Sveta Zavoda za gozdove Slovenije, napade obravnava pooblaščenec ZGS za ugotavljanje škode od zavarovanih vrst na zahtevo lastnika oz. oškodovanca oz. kot je navedeno v sporočilu: »Oškodovanec prijavi škodo z namenom, da bi dobil odškodnino. Višina odškodnine je odvisna od starosti in telesne mase živali. Določena je s posebno lestvico, ki jo pripravljajo na MOP in je javnosti dostopna na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor.

 Če se bo v postopku izkazalo, da je škodo povzročila medved in, da je lastnik upravičen do odškodnine, bo ta odškodnino tudi dobil.«

Obenem je mag. Viktor Miklavčič še dejal, da ima lastnik, ki mu velike zveri povzročijo škodo, možnost pridobiti sofinanciranje varovalnih sredstev, za zavarovanje proti medvedu, pa je predvidena elektro ograja.

Ali bo izdano dovoljenje za odstrel?

Na vprašanje, ali bo morda izdana vloga za odstrel problematičnega medveda na Menini planini, nam je odgovoril Andrej Vuga, predstavnik za stike z javnostmi Ministrstva za okolje in prostor, ki je v sporočilu zapisal:

»Možnost izdaje dovoljenja za izredni odstrela rjavega medveda (Ursus arctos) obstaja, če gre za preprečitve resne škode na ovcah, ker pa je rjavi medved zavarovana živalska vrsta, morajo biti izpolnjeni s predpisom določeni pogoji, ki jih podajamo v nadaljevanju.

Uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah določa, da se živali zavarovanih vrst lahko usmrti, vendar morajo biti izpolnjeni naslednji trije pogoji: da ni nobene druge zadovoljive možnosti, da takšno ravnanje ne bo škodilo ohranitvi ugodnega stanja populacije in da je podan vsaj eden od razlogov navedenih v prvem odstavku 7. člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah.”

V omenjenem 7. členu Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah je navedeno, da se dovoljenje za poškodovanje, zastrupitev, usmrtitev, odvzem iz narave, ujetje ali vznemirjanje živali lahkko izda, če ni druge zadovoljive možnosti in ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije, zaradi:

  • zagotavljanja koristi varstva živalskih in rastlinskih vrst in ohranjanja habitatnih tipov,
  • preprečitve resne škode, zlasti na posevkih, živini, gozdovih, ribiških območjih in vodi ter drugem premoženju,
  • zagotavljanja zdravja in varnosti ljudi, vključno z zračno varnostjo, ali zaradi drugih nujnih razlogov prevladovanja javne koristi, ki je lahko tudi socialna ali gospodarska, in zaradi koristnih posledic bistvenega pomena za okolje,
  • doseljevanja ali ponovnega naseljevanja živali, vključno z gojenjem za namene doseljevanja ali ponovnega naseljevanja,
  • selektivnega in omejenega ujetja, opremljanja z oznakami ter oddajniki ali posega, ki lahko povzroči poškodovanje, ali odvzema živali za namene raziskovanja,
  • selektivnega in omejenega ujetja ali odvzema živali za namene izobraževanja, ali
  • selektivnega in omejenega odvzema živali iz narave pod strogo nadzorovanimi pogoji in v omejenem številu.

Dovoljenje se izda na podlagi vloge stranke ali po uradni dolžnosti, dovoljenje pa izda Agencija RS za okolje, ki pa mora pred izdajo dovoljenja o odstrelu pridobiti strokovno mnenje Zavoda za gozdove Slovenije.

Višine odškodnin

Glede izplačila odškodnin lastnikom za ubite živali je Andrej Vuga, predstavnik za stike z javnostmi MOP navedel: »Agencija RS za okolje odloča o izplačilu odškodnine za škodo, ki jo povzročijo živali zavarovanih vrst. Do danes (13. 9. 2017) še nismo prejeli zahtevka  oziroma zapisnika Zavoda za gozdove Slovenije o nastali škodi na ovcah v mesecu septembru 2017 nad vasjo Zgornji Tuhinj oziroma na Menini planini.«

Kot je moč razbrati iz Lestvice za ocenjevanje škode, ki jo povzročijo zavarovane živali, se lahko lastniki, ki bodo podali zahtevke, nadejajo nekje od 168 do 315 evrov povračila na ubito ovco ter od 70 do največ 127,50 evra za vsako ubito jagnje, zavisi od namena in vrste ubite živali. Odškodnina lastnikom pripada tudi za poškodovane živali.

Fotografije: Mojca Štrajhar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve