Naslovnica / KULTURA / V hribih se dela dan: Razstava slik planin skozi oči in barve kamniških otrok

V hribih se dela dan: Razstava slik planin skozi oči in barve kamniških otrok

Člani Planinskega društva Kamnik so popoldan pripravili odprtje razstave likovnih del z naslovom V hribih se dela dan. Dela, ki krasijo stene občinske stavbe, je v preddverju odprl župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Planinskega društva Kamnik Markom Petkom in ostalimi člani društva.

Zbranim so se pridružili tudi podžuapn Aleksander Uršič, mladi umetniki in njihovi mentorji, prav tako pa so na dela otrok ponosno zrli njihovi starši, skrbniki, sorodniki, prijatelji in vsi ljubitelji gora.

V Planinskem društvu Kamnik so o razstavi zapisali: »Počitnice so (pre)hitro minile, novo šolsko leto prinaša polno torbo novih zgodb. Ena izmed njih, ki smo jo skupaj ustvarjali, a še ni končana, je likovni natečaj z naslovom V hribih se dela dan Planinskega društva Kamnik. Sodelovalo je 46 učenk in učencev iz osnovnih šol CIRIUS Kamnik, Marije Vere, Šmartno v Tuhinju in Stranje.«

 

Ta lepa zgodba se je prvič predstavila ob Dnevu kamniških planin, sklenila pa se je na današnji razstavi vseh likovnih del, kjer so se člani Planinskega društva Kamnik zahvalili vsem sodelujočim, najboljšim trem, Maši Tratar, Aljažu Bajcu in Žanu Uršiču, so bile podeljene tudi simbolične nagrade, iskrene čestitke in zahvale pa so bile namenjen tudi mentorjem Simoni Janežič (CIRIUS Kamnik), Loti Kahne (CIRIUS Kamnik), Ireni Zagožen (Osnovna šola Marije Vere), Manci Griljc (Osnovna šola Marije Vere), Emi Nežmah (Osnovna šola Šmartno v Tuhinju), Kseniji Turkalj (Podrižnična šola Zgornji Tuhinj) in Brigiti Ozimek Kumek (Osnovna šola Stranje).

Ob tej priložnosti je zbrane pozdravil predsednik Planinskega društva Kamnik Marko Petek, ki je dejal: »Dragi mladi umetniki, na Planinskem društvu Kamnik smo presenečeni, kako ste se lepo odzvali na naše povabilo. Še bolj pa smo bili presenečeni, ko smo začeli slike pregledovati. Težko je bilo izbrati tiste najboljše, saj je vsaka resnično nekaj posebnega. Na našem društvu si prizadevamo, da mlade vključimo v naše delovanje. Člani nismo le planinci in pohodniki, temveč je med nami veliko vrhunskih plezalcev, športnih plezalcev, kolesarjev, markacistov, oskrbnikov koč in tudi umetnikov. Vsekakor se lahko pohvalimo, da smo športno društvo, ki ima največ kulture v svojem programu, saj so med nami slikarji, pisatelji in seveda glasbeniki. Še enkrat se vam iskreno zahvaljujem, da ste se odzvali v tako velikem številu in hvala Občini Kamnik, da nam je ponudila ta prostor, da bojo Kamničanke in Kamničani lahko videli, kakšne nadobudne planince imamo za seboj.«

Župan Matej Slapar pa je z naslednjo mislijo podprl pričujoča dela: »Iskrena hvala članicam in članom Planinskega društva Kamnik, da ste nam, v našo občinsko stavbo, pripeljali gore. Seveda pa ste glavno vlogo odigrali vi otroci, ki ste nam na nazoren način prikazali čustva, ki jih gojite do teh čudovitih stvaritev naše narave. Izjemno pomembno je, da se otroci zavedajo, kako jih ohranjati in tega jih s takšnimi aktivnostmi učite člani Planinskega društva Kamnik. Ljubezen do gora, hoja v hribe, zdrav način življenja in še in še bi lahko našteval, vse to vam je skupno ne glede na to, kateri generaciji pripadate. Ponosni smo, da imamo v Kamniku tako aktivno planinsko društvo, ki s številnimi dogodki bogati življenje v naši lokalni skupnosti. Hvala za to, da širite misel, da pohodniško ni zgolj le hoja, pač pa je to življenjski slog in prostor, kjer smo si vsi enaki. Želim vam mnogo nasmehov in pristnih občutkov sreče, ko boste gledali tam z vrha v našo dolino. Varen korak in srečno.«

Glasbeno sta dogodek obogatila učenca Glasbene šole Kamnik Zala Vrankar in Denis Sejdijaj pod mentorstvom Tomaža Plahutnika in Marka Tomca. Za preplet misli in besed je poskrbela Vladka Vremšak.

 

Razstava bo na ogledu v prostorih Občine Kamnik do predvidoma 8. novembra, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

 

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik