Naslovnica / KULTURA / V Kamnik ta vikend prihaja festival uličnega gledališča Ana Desetnica

V Kamnik ta vikend prihaja festival uličnega gledališča Ana Desetnica

Kamniški Glavni trg bo v soboto 27. in nedeljo 28. junija zaživel in zažarel v utripu uličnih gledaliških predstav, ki jih bo v Kamnik prinesel Festival uličnega gledališča Ana Desetnica.

Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča, ki ga producira Gledališče Ane Monro iz Ljubljane, je v Kamniku, po zaslugi Kulturnega društva Priden možic, prvič gostovala že leta 2004, dobro obiskane ulične gledališke predstave, ki so v našem prelepem mestu gostovale v sklopu omenjenega festivala, pa so se na kamniških ulicah, z manjšimi občasnimi prekinitvami, pojavljale in obdržale vse do danes.

V preteklih letih je bilo moč videti že marsikaj zanimivega in zabavnega, od velikega, desetmetrskega pujska, ki ga je na Glavnem trgu parkirala angleška gledališka skupina, do iranske uprizoritve Shakespearovega Macbetha v kamniškem bazenu, skupinskega »nemškega kopanja« pri Domu kulture Kamnik in še cele vrste drugih, raznolikih, zanimivih, zabavnih in ognjenih predstav, kakršne je moč na kamniških ulicah občasno moč videti tudi ob kakih drugih priložnostih, občinstvo pa jih vsakič znova sprejme in pospremi z navdušenjem.

 

Tudi letos se Ana Desetnica, že v tem vikendu, polnokrvno vrača na kamniške ulice, saj bo kamniški Glavni trg dva večera napolnjen s predstavami, ki utegnejo družno navdušiti tako staro, kot mlado, saj je program, ob katerem bo moč v Kamniku preživeti dva zgodnje poletna večera, namenjen predvsem družinskemu občinstvu.

Napovedanih je pet predstav, katerih kratke opise si lahko preberete v priloženem programu, ker pa bodo na kamniških ulicah prisotni ulični gledališčniki, pa se, kot običajno, bržkone lahko nadejamo tudi kakega nepričakovanega in zabavnega presenečenja.

Zatorej ste, v soboto 27. in nedeljo 28. junija 2020, lepo povabljeni v središče Kamnika, kjer bo moč videti, slišati in doživeti marsikaj.

Program festivala uličnega gledališča
Ana Desetnica v Kamniku 2020

Glavni trg Kamnik, 27. in 28. junij 2020

Sobota, 27. junij 2020

ob 19. uri

Zadnji Ulov

Premiera nove predstave Gledališča Ane Monro: ZADNJI ULOV (interaktivna ekološka predstava)

Ali v morju že plava poslednja riba? Je to orada? Morda brancin ali cipelj? In kaj storiti z njo, ko jo ulovimo: jo speči in pojesti, nagačiti in obesiti, ali poslati v dar bogovom morja?

Predstava Zadnji ulov na zabaven način interpretira pereč aktualen problem totalnega izlova rib in vse večje onesnaženosti morij z odpadno plastiko, ter ozavešča o tej tematiki, ki zadeva celotno človeštvo in ves planet – če se tega zavedamo, ali ne.

Premiera predstave se bo, v sklopu festivala Ana Desetnica v Kamniku, odvila na Glavnem trgu ob 19. uri.

ob 20. uri

Ob(r)ed siren

Plesni klub Šinšin, OB(R)ED SIREN (ulični performance)

Sirene tokrat najbrž ne bodo zgolj tulile, ampak tudi ob(r)edovale.
Priporočamo čista očala, za vsak slučaj pa tudi vosek v ušesih, da vas očarane in zapeljane ne zanese na kake nevarne kamniške čeri.

ob 20:30

Šola za zmaje

Čupakabra – Šola za zmaje (ognjena veseloigra)

Kdor hoče pravi zmaj postati, z ognjem se uči ravnati. Triglavi zmaj vroče vrtince viha, ogenj kašlja in dim sopiha. Glasno bere zmajsko poezijo in poučuje nadebudno mularijo.

Spletati žareče zublje iz drobnih isker sreče, pometati hodnike s plameni in ognjene telovadne vaje, vas naučijo na Šoli za zmaje.

Ognjena predstava žonglerske skupine Čupakabra vas popelje pod Zmajsko goro in z malo sreče, lahko postanete diplomirani zmaj.

Nedelja, 28. junij 2020

ob 19. uri

Pot v TADAM

Globus Hystericus: POT V TADAM (ulična pustolovščina)

Nekje v daljavi mestnih ulic se zasliši marširanje. Če mu slediš, zagledaš postave treh odločnih popotnikov. Ko se ti približajo opaziš, da so njihova oblačila raztrgana, da jim prah mrši lase. V njihovem petju razbereš odločnost. Za njimi ja dolgo in nevarno popotovanje, popotovanje, ki jih vodi do obljubljenega cilja označenega na skrivnostnem zemljevid. O cilju ne vedo veliko, vedo le, da se imenuje »TADAM«!

V ulični pustolovščini »Pot v Tadam« trije igralci s tremi predmeti na enem mestu uprizarjajo divjo popotniško avanturo – pustolovščino, ki jih vodi preko gora, čez pečine, skozi tornado in po neukrotljivih slapovih. Z veščinami manipulacije predmetov gradijo letala in ladje ter s pomočjo pantomime ustvarjajo travnata obzorja, reke in celo bruhajoči vulkan, ki mu morajo junaki ubežati, če želijo svoje popotovanje tudi preživeti. »Pot v Tadam« je razburljiva ulična pustolovščina, nepričakovana ljubezenska zgodba in metafora za nekaj, kar iščemo vsi … boljši nov dan.

ob 20. uri

Počivajte v miru

KD Priden možic: Počivajte v miru (klasična ulična predstava)

Trije pogrebniki, mojstri svojega poklica, storitve opravljajo kar na ulici. Vestno izpolnjujejo božje želje po odstranjevanju posameznikov. Nekega dne ukaz vsemogočnega močno preseže njihove kapacitete.

Apokaliptična komedija je najnovejša ulična produkcija, ki se vrača h koreninam slovenskega cestnega gledališča – hudourniku ritmično povezanih gagov in hudomušno zgodbo o enem od najstarejših poklicev na svetu.