Naslovnica / NOVICE / V Kamniku imamo od včeraj demenci prijazno točko

V Kamniku imamo od včeraj demenci prijazno točko

Včeraj dopoldne je v prostorih Centra za socialno delo Kamnik potekalo odprtje demenci prijazne točke, ki so jo družno odprli župan Marjan Šarec, direktorica CSD Kamnik Maja Gradišek in predsednica združenja »Spominčica– Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci« Štefanija L. Zlobec.

Demenci prijazne točke, ki so del projekta »Za demenci prijazno skupnost«, se odpirajo na različnih mestih, namenjene pa so tako ozaveščanju, kot tudi pomoči dementnim osebam, ki ob pomoči tovrstnih prijaznih točk lahko ostanejo dlje časa aktivne v domačem okolju. Seveda pa so demenci prijazne točke namenjene tudi svojcem dementnih oseb, ki se ob prvem srečanju z zahrbtno boleznjo v družinskem krogu, običajno ne znajdejo najbolje in ne vedo kako z dementno osebo ustrezno ravnati.

Kot poudarjajo v združenju Spominčica, je zato ključnega pomena, da se vzpostavi in zagotovi demenci prijazno okolje, saj na ta način tudi osebe z demenco lahko še naprej živijo kakovostno in samostojno, prispevajo k skupnosti, živijo varno, dobijo podporo, pomoč in razumevanje, ohranjajo svojo socialno mrežo, dostopajo do storitev, ki so jih vajene in jih potrebujejo (trgovine, bolnišnice, banke, parki…).

Cilji vzpostavitve mreže Demenci prijaznih točk so:

  1. Zagotovitev aktivne vključenostioseb z demenco v lokalno skupnost in boljšo ozaveščenost o demenci v lokalnem okolju.
  2. Vključiti že obstoječe prostore in storitve v lokalnem okolju, da bo omogočena osebam z demenco prijazna uporaba.
  3. Usposobiti uslužbenceza nudenje informacij o demenci in pomoči osebam z demenco in njihovim svojcem.

 Kaj nudi Demenci prijazna točka?

  • Informacije– kaj je demenca, kakšni so njeni znaki, kako jo prepoznamo ter da demenca ni del zdravega staranja
  • Pomoč– ko je oseba z demenco v stiski, ker ne ve, kdo je in kje živi.
  • Usmeritve– kam naj se osebe z demenco in njihovi svojci obrnejo po nadaljnjo pomoč (Spominčica, urad Varuha človekovih pravic, zdravnik, center za socialno delo…)

V pozdravnem govoru je direktorica Centra za socialno delo Kamnik Maja Gradišek povedala: »V roki imam skupaj z vami vrečko s semeni spominčic. Ni naključje, da ravno spominčic, saj so preproste, lepe, ob pogledu nanje se raznežimo in se nas na poseben način dotaknejo. Lepo se podajo med ostale cvetlice in njihovo lepoto še okrepijo. Z današnjo otvoritvijo CSD Kamnik kot demenci prijazne točke želim, da seme spominčic ponesemo s seboj in ga posejemo naprej in predvsem med tiste, ki ga najbolj potrebujejo. Verjamem, da danes zbrani imamo posluh za težave ljudi, ki se kot bolniki ali svojci srečujejo s težavami zaradi demence. Veseli me, da je problematiko demence spoznal celoten kolektiv CSD Kamnik in smo v sodelovanju z društvom Spominčica in podporo Občine Kamnik postali prvi CSD v Sloveniji z nazivom demenci prijazna točka. Naj si na koncu le še zaželim, da ne bi pozabili današnjega dne.«

Še bolj nazorna je bila v nagovoru predsednica združenja »Spominčica– Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci« Štefanija L. Zlobec, ki je poudarila, da je še posebej pomembno prepoznati že prve znake demence.

Zbrane je nagovoril tudi župan Marjan Šarec, ki je iz lastnih izkušenj povedal, da skrb za dementnega človeka ni lahka ne za bolnika, niti za njegove svojce, zato se je potrebnotej problematiki v prihodnje posvečati več pozornosti, ne le z odpiranjem tovrstnih demenci prijaznih točk, ampak tudi z morebitnimi dnevnimi centri za dementne osebe.

Demenci prijazno točno na CSD Kamnik so omenjeni odprli s skupnim lepljenjem nalepke, ki označuje demenci prijazno točko, odprtje prve tovrstne točke na kamniškem, ki jo je povezoval Luka Vasle, pa je z glasbenim nastopom popestril kitarist Toni Lah.

Alzheimer Cafe

Naj ob tem dodamo še to, da bo demenci v Kamniku v kratkem posvečeno tudi predavanje, ki utegne koristiti predvsem svojcem dementnih oseb.

Vabimo vas, da se udeležite Alzheimer Cafe-ja, ki bo v ponedeljek 16. 4. 2018 ob 17. uri, v Gostilni Korobač, Šutna 76, v Kamniku. Predavane je brezplačno, a je potrebna vnaprejšnja prijava pri osebju lokala, preko elektronske pošte na kamniski.original@gmail.com, ali na telefonsko številko 030 380 124.

Ne pozabite priti!

Več informacij o demenci in težavah povezanih s to boleznijo, lahko najdete na spletni strani: https://www.spomincica.si

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve