Naslovnica / NOVICE / V Kamniku so se prižgale praznične luči

V Kamniku so se prižgale praznične luči

Nocoj se je v Kamniku, s prižigom prazničnih luči in odprtjem drsališča, začelo decembrsko PCT veselje, nekaj skrbi pa že vzbuja začasna prometna ureditev na Glavnem trgu, ki ni ravno prijazna do pešcev.

Za razliko od prejšnjih, normalnih let, ko decembrskega veselja niso narekovali oz. omejevali različni vladni ukrepi, je današnji prižig prazničnih luči minil brez kake posebne prireditve, kot običajno pa je največ veselja, predvsem med najmlajšimi, vzbudilo odprtje drsališča na Glavnem trgu.

Praznična osvetlitev središča našega mesta je v večji meri takšna, kot smo je vajeni že iz preteklih let, nekaj novosti je opaziti zgolj na Šutni, nad katero se, pod osvetljenim zvonikom, pne nova svetlobna preproga.

Na delu parkirišča ob Glavnem trgu je nameščenih tudi nekaj stojnic z različno ponudbo, vendar so tudi te, tako kot samo drsališče, nameščene za ograjo in dostopne zgolj osebam, ki izpolnjujejo katerega izmed pogojev PCT.

Dostop do drsališča in stojnic varujejo varnostniki, ki pozorno preverjajo izpolnjevanje PCT-ja, ker je celotno prizorišče pod novoletnim drevesom obdano z varnostno ograjo, pa vse skupaj ne pripomore ravno k prazničnemu in veselemu vdušju.

Precej zoprna, če kar nevarna, pa je začasna prometna ureditev na Glavnem trgu, saj je pločnik ob TIC-u in Glavnem trgu zaprt z ograjo, medtem ko je pločnik na drugi strani zaseden s parkiranimi vozili oz. kot nam je v sporočilu napisal eden izmed naših bralcev: »Po pločniku pri drsališču ne smemo več hoditi brez PCT, na drugi strani pa so praktično cel pločnik od pekarne mimo banke namenili parkirišču. Že sedaj prvi dan, so avtomobili parkirani tako, da se po pločniku praktično ne da niti hoditi, kaj šele se premikati z otroškim ali pa invalidskim vozičkom.«

Po mnenju našega bralca je takšna prometna ureditev povsem neprimerna, saj pravi: »Sedaj moramo pešci hoditi po cesti, prav tukaj pa poteka tudi šolska pot, tako da je to prav čudna in nevarna odločitev odgovornih. Otroci morajo sedaj del poti v šolo hoditi po cesti, kar je verjetno v nasprotju s predpisi in tudi izredno nevarno.« Zato upamo, da bodo pristojni čim prej ustrezno poskrbeli za varnost pešcev in nemoteno uporabo pločnika vsaj na eni strani.

Kakorkoli že, letošnji »veseli december v Kamniku«, ki se odvija pod geslom »Veselo v Kamnik«, se je tudi uradno začel, po zaenkrat videnem in doživetem pa se zdi, da utegnejo obiskovalci, če niso ravno ljubitelji drsanja, ob obisku Kamnika kaj hitro zapeti še »… in urno naprej«.