Naslovnica / Črna kronika / V naravo odvrženih vsaj 2000 litrov lakov in barv

V naravo odvrženih vsaj 2000 litrov lakov in barv

Neznanci, po vsej verjetnosti sta morala biti vsaj dva, če ne še kak več, so včeraj ponoči, na dveh lokacijah v Občini Kamnik, deloma pa tudi v Občini Cerklje, odvrgli blizu 100 polnih posod z barvami in laki.

Povečini gre za večje 20 litrske pločevinke lakov in barv, ki so bile, sodeč po tem, da so enakomerno razpršene na precejšnji razdalji, najbrž odvržene iz vozečega vozila na dveh lokacijah, in sicer, pod cesto med Kranjskim Rakom in Kališem, ter med Lenartom in Zakalom.

Neuradno naj bi bilo med Kališem in Rakom odvrženih okrog 50 polnih posod nevarnih odpadkov, medtem ko jih je med Zakalom in Lenartom odvrženih nekaj manj, vseeno pa, po naši grobi oceni, odvrženih vsaj 40.

Neznanci naj bi, vsaj med Lenartom in Zakalom, odvrgli včeraj ponoči. Po besedah starejšega prebivalca Zakala, ki ni varčeval s hudimi besedami na račun onesnaževalcev, je bilo včeraj, okrog pol desete zvečer slišati kombi, ki pa mu ni posvečal posebne pozornosti, po njegovih besedah, pa je bilo to zadnje večje vozilo, ki se je sinoči peljalo po tej cesti.

Težava je tudi v tem, da so bile barve in laki so odvrženi na strma pobočja pod cesto, zaradi česar se je embalaža povečini poškodovala, zato je okolju nevarna vsebina iztekla, del, povečini 20 litrskih pločevinastih posod, pa je k sreči ostal tudi nepoškodovan.

Iz podatkov na etiketah z embalaže, gre za barve in lake, ki jim je že pred časom pretekel rok uporabe, zaradi česar jih je njihov lastnik, predvideno zaradi tega, da bi mu ne bilo potrebno plačevati varnega uničenja nevarnih snovi, odvrgel kar v naravo, za na nameček pa je to storil na vodovarstvenem območju.

barva-zakal151

Z odstranjevanjem odvrženih odpadkov se že celo popoldne trudijo gasilci, ki pa dosti več od tega, da poberejo prazno embalažo ter še polne posode z okolju nevarnimi snovmi predajo poblaščeni organizaciji v uničenje, ne morejo storiti.

O kaznivem dejanju onesnaževanja narave so bile obveščene vse pristojne službe, kakšen vpliv na okolje, predvsem na vodo, pa bo nerazumljivo dejanje tistih, ki so zagrešili to nezaslišano norost in zločin nad naravo, pa se bo najbrž pokazalo šele  šele ob prvih padavinah.