Naslovnica / NOVICE / V Snoviku so pridni kosci pokosili okolico Term

V Snoviku so pridni kosci pokosili okolico Term

Navsezgodaj zjutraj, ko so bile temperature še znosne, trave pa se je držala še rosa, je skupina zagnanih koscev, že peto leto zapored, pri Termah Snovik pripravila prikaz košnje po starem.

Idejo o prikazu košnje po starem, se je porodila predsedniku Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivanu Hribarju in gospodarju pokošenih travnikov Francetu Šuštarju, in tako so se, oprtani s kosami, že petič zapored zapodili v breg.

Sama ideja o košnji po starem pa le ni tako nova. Franc Šuštar pravi, da je na idejo pravzaprav prišel njegov prijatelj, ko ga je šestnajst let nazaj opazoval, kako se sam muči po pobočju in ga v šali vprašal, če mu je slučajno žal narezka, da ne prosi za pomoč. Tako sta se med seboj dogovorila, da si bodo od tedaj pomagali en drugemu in tako se je rodila tradicija košnje, ki traja letos že petnajsto leto.

Danes je v Snoviku kosilo sedem pridnih mož, na veliko presenečenje vseh, pa so imeli v svoji družbi tudi pripadnico nežnejšega spola. To pa ne pomeni, da je opravljala kakšna »ženska« dela, gospa je namreč prav spretno vihtela koso in bila med prvimi tremi kosci, kar je najbrž, vsaj tako v šalo, malo vplivalo tudi na še večjo moško zagnanost.

Zagnanim koscem je travnike uspelo pokositi v slabih dveh urah. Po trdem delu jih je pričakala zaslužena malica, sami pa so lahko na ogled postavili svoje orodje in o njem poučili tudi goste Term Snovik.

Foto: Terme Snovik

 

Laura Hribar