Naslovnica / NOVICE / V Soteski ostali brez avtobusnega postajališča »Pri zlati kaplji«

V Soteski ostali brez avtobusnega postajališča »Pri zlati kaplji«

Včeraj, 24. aprila 2015,  je prišlo do precejšnjega zapleta v Soteski pri Kamniku, kjer je lastnica zemljišča pred nekdanjo gostilno Pri zlati kaplji, z betonskimi koriti in opozorilno vrvico ogradila zemljišče pred vhodom v hišo oz. nekdanjo gostilno, ki je vrsto let služilo tudi kot (zasilno) avtobusno postajališče.

Kot smo lahko razbrali iz kratkega telefonskega razgovora z lastnico, ki ni bila prav zgovorna, saj pred odločitvijo prometnega inšpektorja in drugih pristojnih organov ne želi dajati izjav, se je kot lastnica zemljišča za ograditev odločila, ker so že vrsto let zaman in neuspešno na to problematiko opozarja Občino Kamnik, zdaj pa se, zaradi neurejenih lastniških razmerij in neurejenega postajališča boji, da se ji bo delala škoda na pred kratkim urejeni novi fasadi.

Po njenih besedah je bil prostor ob cesti pred vhodom v nekdanjo gostilno namenjen parkiranju vozil, ki pa se je, po sili razmer, vrsto let uporabljalo tudi kot zasilno avtobusno postajališče, ki pa na tem mestu ni bilo nikoli tudi dejansko uradno urejeno.

soteska_piso

Samovoljne in najbrž precej prenagljene poteze lastnice, ki se je odločila ukrepati, sicer najbrž ne moremo odobravati, jo pa morda lahko razumemo, saj je iz javnih podatkov oz. iz zemljiške knjige razvidno, da je bilo zasilno avtobusno postajališče dejansko urejeno na zasebnem zemljišču. Vseeno je včerajšnja ograditev postajališča z betonskimi koriti, kar je povzročilo tudi nemajhno ogorčenje tamkajšnjih prebivalcev, zelo zoprna ter tudi nevarna zadeva, saj za varno ustavljanje avtobusa v Soteski, vsaj za enkrat, domala ni drugega ustreznega prostora.

soteska_postajalisce2

Na Občini Kamnik so potrdili, da gre res za dolgoletno težavo, da pa ni res, da problematike niso želeli urediti pred časom, saj so se predstavniki občine pri gospe Bergantovi že septembra lani oglasili z izdelanim projektom za ureditev avtobusnega postajališča, vendar se s tem projektom lastnica zemljišča, žal, ne strinja.

Nenadno zaprtje oz. ograditev dolgoletnega avtobusnega postajališča največjo težavo, hkrati pa tudi nevarnost, razen potnikom rednega avtobusnega prometa, predstavlja predvsem šoloobveznim otrokom, ki omenjeno postajališče uporabljajo za čakanje na šolski avtobus.

Spričo tega je ravnatelj Rafko Lah na spletni strani OŠ Frana Albrehta objavil obvestilo v katerem je zapisal:

»V območju dosedanje avtobusne postaje v Soteski, so pred hišo (Bergant) nastavljena betonska korita in potegnjena vrvica, kar nakazuje, da stanovalci hiše ne dovolijo ustavljanje avtobusa pred njihovo hišo.

Po ogledu situacije v naravi z direktorjem občinske uprave, podžupanom Občine Kamnik ter predstavnikom Kam Busa vam zaenkrat sporočam:

  1. Od 4. maja 2015 naprej bo »začasno« postajališče za naše učence, ki se bodo peljali v smeri iz Soteske v Kamnik, na pločniku, zraven hišne številke: Soteska 68.
  2. Po pogovoru s stanovalci je mogoče, oz so dovolili, da učenci varneje počakajo na prihod avtobusa na dvorišču proti hišni številki Soteska 68, kjer so umaknjeni od robu prometne ceste.
  3. Učence in starše je potrebno posebej opozoriti, da na avtobus čakajo ob relativno nevarni in prometni cesti. Vsakršna nepredvidena gibalna in druga nepredvidljiva aktivnost lahko povzroči prometno nesrečo s hudimi posledicami. Z drugimi besedami, na avtobus je potrebno počakati umirjeno, strpno, kulturno!
  4. V kolikor bi učenci in starši zaznali karkoli posebnega, naj nam to takoj/pravočasno sporočijo.
  5. V primeru novih ali dodatnih informacij bomo staršem le te poskušali pravočasno posredovati, npr. preko šolske spletne strani.«

Iz sporočila je razvidno, da je Občina Kamnik, skupaj s pristojnimi službami in OŠ Frana Albrehta, nemudoma aktivno pristopila k reševanju zapleta, poskrbela za prometno signalizacijo, hkrati pa se je z lastnikom zemljišča nekoliko višje, pri hišni številki Soteska 68, dogovorila za ureditev začasnega postajališča, kjer bodo lahko otroci, kar na dvorišču omenjene hiše, varno počakali avtobus.

Kot so nam sporočili iz PU Ljubljana, so bili včeraj na prizorišču tudi policisti PP Kamnik, ki pa niso posredovali, saj ni bi bilo kršitve javnega reda in miru, ali storjenega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, so pa v zvezi s primerom obvestili prometni inšpektorat, hkrati pa poskrbeli, da so lahko otroci varno vstopali oz. izstopali iz avtobusa.

soteska_postajalisce3

V Soteski, kot je slutiti že iz samega imena naselja, prostora za ureditev avtobusnega postajališča ni ravno v izobilju, saj so vsa primerna zemljišča ob cesti v zasebni lasti, zato občino, če želi zadevo urediti v najkrajšem možnem času, najbrž čakajo precej naporna, upamo pa, da vseeno ne preveč dolgotrajna pogajanja s tamkajšnjimi prebivalci, saj je ureditev varnega avtobusnega postajališča zagotovo predvsem v njihovem interesu. Župan Marjan Šarec je v zvezi s tem dejal, da bodo v primeru, če se ne bo dalo stvari ustrezno urediti z dogovorom, razmislili tudi o možnosti razlastitve.

Nadejamo se, da uspe občini čim prej najti ustrezno, predvsem pa trajno in varno rešitev. Za čim prejšnje, vsaj začasno ureditev razmer, pa bodo morali svoje povedati tudi pristojni organi, predvsem prometni inšpektorat, ki naj bi bil z zadevo že seznanjen.

Kot že rečeno, začasno in zasilno avtobusno postajališče je trenutno urejeno nekoliko više, zato vse voznike opozarjamo, da naj bodo, spričo zasilnih razmer, ob vožnji skozi Sotesko, še nekoliko bolj previdni kot običajno.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve