Naslovnica / NOVICE / V trčenju pri gimnaziji sta se hudo poškodovala mlada voznica in motorist

V trčenju pri gimnaziji sta se hudo poškodovala mlada voznica in motorist

Ob 11:30 je pri Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra prišlo do hude prometne nesreče, v kateri sta se močno poškodovala motorist in voznica osebnega vozila.

S tovrstnimi, žal pa nemalokrat še hujšimi prizori, ki jim največkrat botrujejo neprevidnost, prevelika hitrost, alkohol, precenjevanje vozniških sposobnosti, nemalokrat pa tudi uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, se ekipe kamniških urgentnih služb srečujejo vse preveč pogosto.

K sreči tokrat ni v resnici prišlo do nesreče, saj je šlo zgolj za poučno in atraktivno prikazno vajo reševanja, ki so jo, v okviru Eko dneva na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra, kamniškim dijakom uprizorili gasilci PGD Kamnik, ekipa Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kamnik ter kamniški policisti.

Ob številnih različnih dejavnostih, ki so se v okviru današnjega Eko dneva v GSŠRM odvile v šoli in izven nje, so dijakinje in dijaki lahko prisluhnili preventivnemu predavanju zavoda Varna pot, predstavitvam dejavnosti Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Kamnik, Policijske postaje Kamnik in Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik.

Tekom prikazne vaje so gasilci in reševalci nazorno pokazali postopke reševanja ponesrečencev v prometnih nesrečah, od oskrbe in imobilizacije poškodovanega motorista, do reševanja in oskrbe hudo poškodovane voznice osebnega vozila, ki je v vozilu ostala ukleščena, gasilci pa so jo iz vozila lahko rešili šele z uporabo specialnega reševalnega orodja in pnevmatskih škarij.

Iskreno upamo, da se bodo prizori, četudi tokrat zgolj odigrani tekom vaje, usedli v spomin in zavest vseh prisotnih, še posebej novih in bodočih mladic voznic ter voznikov, ki so, največkrat zaradi nepremišljenosti in neizkušenosti, vse prevečkrat udeleženci in povzročitelji, žal pa nemalokrat tudi žrtve prometnih nesreč.

Nesreče je namreč, z nekaj previdnosti in odgovornosti, bolje in lažje preprečevati, kot odpravljati njihove posledice, ki so lahko tudi nadvse tragične, kajti kljub vsemu požrtvovalnemu trudu gasilcev, reševalcev in policistov, ki posredujejo ob tovrstnih nesrečah, vačasih ni več mogoče pomagati.