Naslovnica / NOVICE / V Tunjicah se je odvilo Srečanje ekip v nudenju prve pomoči

V Tunjicah se je odvilo Srečanje ekip v nudenju prve pomoči

V primerih življenjske ogroženosti je pomembno hitro in učinkovito ukrepanje najbližjih. Čas posredovanja enot nujne medicinske pomoči je zaradi oddaljenosti lahko predolg, kar pa je za bolnika lahko usodno. Zato je za prebivalce v odročnejših krajih življenjskega pomena znanje prve pomoči. Ključ za uspeh je ohranjanje tega znanja, ki pa ga je moč doseči le z vajo in obnavljanjem.

Prav zato je PGD Tunjice letos organiziralo Srečanje ekip v nudenju prve pomoči, ki je potekalo v sobot, 18. maja. Vabilu se je odzvalo 5 ekip (PGD Kamnik, PGD Motnik, PGD Kamniška Bistrica, PGD Moste ter SVIZ OŠ Stranje), ki so se pomerile v 6 različnih zaigranih scenarijih, ki pa zato niso bili nič manj realni. Tekmovalci so morali prikazati znanje v nudenju temeljnih postopkov oživljanja, oskrbovanju krvavitev, zlomov in še marsičesa. Predvsem pa so morali ohraniti mirno kri ter čim bolje oskrbeti poškodovance.

Med vsemi se je najbolje odrezala ekipa PGD Kamnik, druga je bila ekipa PGD Motnik pred tretjeuvrščenimi PGD Kamniška Bistrica. Vse ekipe pa so prikazale izjemno znanje spretnosti, ki so nujno potrebne za ukrepanje v primerih življenjske ogroženosti.

Sestavni del srečanja je bila tudi prikazna vaja, ki so jo izvedli člani PGD Kamnik in NMP Kamnik. Odvila se je vaja reševanja ponesrečenca iz avtomobila; scenarij je predvidel prometno nesrečo, pri čemer je avto prevrnilo na bok, v vozilu pa je ostal slabo odziven moški. Gasilci ter reševalci so na lokacijo prispeli z reševalnimi vozili – prvi so vozilo stabilizirali, odklopili akumulator, odstranili streho, reševalci pa so se medtem skozi prtljažnik prebili do ponesrečenca in mu že v notranjosti avtomobila nudili pomoč. Po odstranitvi strehe so ga ob pomoči PGD Kamnik iznesli ter mu nudili nadaljnjo oskrbo.

Vaja je bila izvrstna priložnost za vse obiskovalce, ki so si jo ogledali, da so se od blizu seznanili s potekom reševanja ob prometni nesreči ter da so videli, kaj se dejansko ob tovrstnih hudih in za marsikoga tudi travmatičnih dogodkih dogaja. Pravzaprav je bil celoten dogodek izvrstna priložnost za obnavljanje znanja in pridobivanje novega. Namen srečanja je bil namreč predvsem prispevek h graditvi samozavesti udeležencev in izboljšanju veščin za ohranjanje zdravja občanov.

Prav slednje pa je za gasilska društva izjemnega pomena. Prav gasilci so tisti, ki največkrat prvi pridejo na mesto nesreče in zatorej prvi nudijo pomoč. Zato je bil tekmovalni pridih srečanja praktično postavljen v drugi plan, v prvem pa je bilo druženje, izmenjava mnenj in dobrih praks. Slednje so s povratnimi informacijami nudili ocenjevalci, ki so prihajali iz zdravstvenih vrst in so večinoma prihajali iz ZD dr. Julija Polca Kamnik. Prav slednje je dogodku dalo kakovost, h kateri pa so organizatorji vseskozi tudi stremeli.

Čeprav je bilo srečanje letos organizirano prvič, si v Tunjicah želijo, da pri tem ne bi tudi ostalo. Vaje v prvi pomoči namreč ni nikoli premalo.

PGD Tunjice
Foto: Iztok Grilc, Blaž Plut

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve