Naslovnica / NOVICE / V znamenju Prešerna in Miklavža

V znamenju Prešerna in Miklavža

Zadnje letošnje petkovo kulturno zabavno popoldne v kamniškem društvu upokojencev Pri Marjanci je potekalo v petek, 4. decembra 2015 med Prešernu posvečenim taveselim dnevom kulture in Miklavževim večerom. Zato je bilo tokrat ubrano na pesnitve našega največjega pesnika in na zgodovino dobrotnika škofa sv. Nikolaja.

Pester progam je vodila Milenka Brajer, predsednica društvene kulturne komisije.

»Letošnje leto, leto 2015 se počasi izteka. Že smo v decembru in še nekaj dni pa ga bo konec. Marsikaj lepega, pa tudi žalostnega smo doživeli in vsak zase ve, kaj mu je prineslo in po čem si ga bo najbolj zapomnil.

Življenje je ponavadi pestro. Ponuja nam izzive, priložnosti za spremembe,drobna in velika presenečenja (množice beguncev, nove vojne spopade, teroristične napade),včasih preizkušnje, vzpone, padce, pogosto dobre novice, pa tudi slabe,včasih najboljšo novico.

Največkrat pa nam ponudi veliko lepega (vzajemno spoštovanje, upoštevanje različnosti),kar dela življenje zanimivo, pestro in vredno vsakega trenutka. (mir, svoboda, pravičnost).

DU Kamnik -Milenka

In takšni lepi, prijetni trenutki so sedaj pred nami, ko se nam bodo predstavili naši pevci – mešani pevski zbor z zborovodkinjo Karlo Urh, recitatorja Erna Pahor in Tone Iskra, igralke Cvetke Marjetke z mentorico Marjetko Friedel in Jesenski cvetLojzka Ocvirk s harmoniko in Viktor s kitaro«, je spored napovedala Milenka.

DU. Kamnik Lojzkajpg

Včeraj je bil 3. december, Prešernov rojstni dan in Veseli dan slovenske kulture, ko smo se spominjali rojstnega dne našega največjega pesnika in imeli zastonj odprte kulturne ustanove in različne prireditve.

Najlepše verze Franceta Prešerna imamo v naši himni, želimo si, da bi se uresničili:

Žive naj vsi narodi,
ki hrepene dočakat dan,
da koder sonce hodi,
prepir iz sveta bo pregnan,
da rojak, prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak.

 

Nato so pevci pod vodstvom Karle Urh ubrano zapeli Rožici , Na svetu lepše rožce ni, Mati piše pismo belo in Škrjanček poje žvrgoli.

DU Kamnik zbor2

Voditeljica programa pa je nadaljevala:

December je zlata podoba leta,
odpira nam srca,
žarijo oči, hrepenenje se v njih rodi
in domišljija riše sanjske poti.

Staro leto zapira duri,
zima pritiska in mraz nam podkuri,
a vendar december pravljice mnoge rodi,
je sreča za majhne in velike ljudi.

Tako nas bo kmalu obiskal prvi od treh dobrih mož, sveti Miklavž.

Življenje sv. Nikolaja in legende, ki se spletajo okrog njegove dobrote, je nato predstavil Tone Iskra. Za njim pa je Erna Pahor pričarala Miklavža in Božička v pesmih:

Sveti Miklavž bodi pozdravljen in Kdo kuka skozi okence, za njo pa je pesem o Miklavžu povedal še Tone Iskra:

Prišel je spet Miklavžev večer,
ki bo obdaril sosedovo hčer,
nasul tam sinu sladkarij, dobrot,
že se pripravlja gre na pot v noč…

Spremstvo pisana je družba,
parkeljni, žvenket verig,
še strah, ne le pričakovanje,
da otrokom Miklavž izpolni sanje.

Kulturno zabavni program so popestrile tudi Cvetke Marjetke pod vodstvom Marjetke Friedel, ki so z zabavnim skečem duhovito pričarale Sestanek v krajevni skupnosti.

DU Kamnik cvetke5

Po navdušeno sprejetem »sestanku« pa se je s svojimi vižami oglasil sil Jesenski cvet v podobi Lojzke in Viktorja. Najprej sta v spomin na Slavka Avsenika zaigrala njegovo Otoček sredi jezera, nato pa so sledile še Tri planike, Lepa je Slovenija in Zadnja noč v letu.

DU Kamnik Polak

Ob tej melodiji se je vsem sodelujočim toplo zahvalil predsednik društva Vinko Polak in vsem udeležencem in ostalim članom društva upokojencev Kamnik voščil za božično novoletne praznike ter obilo sreče in zdravja v prihajajočem letu 2016.

DU Kamnik 5

Pisan spored je zaključil Jesenski cvet s pesmimi Veselo v Kamnik, kateri so pritegnili vsi navzoči, Študentovo slovo, Ni hotela reči ne, Kam le čas beži, Dolina tiha in Noč na morju.

Milenka Brajer pa je zaključek programa pospremila z besedami:

Ogrožen je tudi naš modri planet zaradi podnebnih sprememb in onesnaženja okolja.
Kaj bomo pustili mlajšim rodovom?
Politikom se ponuja priložnost, da postanejo državniki.
Vsi mi jim lahko pomagamo, če bomo strpni, sočutni, usmiljeni, če bomo spoštovali drugačnost, varovali okolje in predvsem mislili s svojo glavo.
Živi in pusti drugim živeti je sporočilo papeža Frančiška.
Želim, da bi bilo leto 2016 bolj prijazno do vseh ljudi in da bi vojne po svetu prenehale!

Ob melodijah Jesenskega cveta se je nato prijetno druženje pri Marjanci raztegnilo iz popoldneva raztegnilo v večerne ure…

F. Svetelj