Naslovnica / Napovedi in obvestila / Vabilo na javno snemanje radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Vabilo na javno snemanje radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi

Po zelo uspešnem javnem radijskem snemanju oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, bodo radijski ustvarjalci omenjene oddaje ponovno obiskali Kamnik.

Vabimo vas na javno snemanje radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi z naslovom Ples Salome in Davida. Snemanje bo potekalo v torek, 27. novembra, ob 20. uri v Samostanu Mekinje. V oddaji bo etnolog in kulturni antropolog dr. Tomaž Simetinger predstavil antropološko-etnološki pogled na odlomke svetopisemskih besedil o plesu Davida in Salome ter predstavil daljnosežne posledice tega biblijskega motiva na področju plesne kulture v evropskem in še posebej slovenskem prostoru. Glasbeno prakso imenovane tematike bo s historičnimi glasbili predstavil Janez Jocif ter člani njegovega ansambla Capella Carniola.

To bo že drugo gostovanje omenjene oddaje v Kamniku. V okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je v Domu kulture Kamnik potekala razprava o oblačilni dediščini z naslovom Ljubezen v gumbnici, ki je bila dobro obiskana.

Radijska oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi že več kot štiri desetletja predstavlja ljudsko kulturo slovenskega etničnega ozemlja. Poslušalce povezuje z živim izročilom ter duhovno kulturo Slovencev nekoč in danes. Opazuje, prepoznava in predstavlja tista kulturna dogajanja, ki odražajo slovensko glasbeno narodopisno dediščino. Terenski posnetki pa bogatijo arhiv slovenske ljudske glasbe in prispevajo k trajnemu ohranjanju samobitnega izročila. Za oddajo in terenska snemanja skrbi urednica mag. Simona Moličnik.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik