Naslovnica / Napovedi in obvestila / Vabljeni na jesenski potep po Veliki planini

Vabljeni na jesenski potep po Veliki planini

Izkoristite turistične bone in se odpravite na jesenski potep po Veliki planini

Jesen je čas, ko se dolina rada zavije v jutranjo meglico, vrhovi in planine pa se že od jutra kopajo v soncu. Jesenski topli sončni žarki kar vabijo ven iz sivih mest, na svež gorski zrak in prijetno sonce!

Izlet za vso družino

Družinam so na voljo ugodne vozovnice za nihalko in tudi sedežnico, saj se družina na Veliko planino lahko pripelje že za 40€. Nezahtevne poti, čudoviti razgledi in skriti kotički Velike planine so idealni za družine. Odkrijte jamo Vetrnico, kjer se tudi poleti skriva sneg, povzpnite se na najvišji vrh, Gradišče in spoznajte vsa okoliška hribovja. Sprehodite se do Male planine, boste našli mesto padca ameriškega bombnika, ki je leta 1944 strmoglavil prav na Mali planini.

Za nakup vozovnic za nihalko in sedežnico pa lahko koristite tudi turistične bone! 

Učna pot po stopinjah pastirjev

Poučna in zanimiva učna pot, ki vas popelje po Veliki planini, ima več vstopnih točk. Ena izmed vstopnih tabel z zemljevidom in točkami na učni poti se nahaja na spodnji postaji nihalke. Na poti, za obhod katere boste potrebovali okoli dve uri hoje, boste izvedeli marsikatero zanimivost o življenju na Veliki planini, o šegah in navadah, arhitekturi, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina. Oglejte si zemljevid učne poti.

Kolesarjenje

Omenjena oblika rekreacije postaja v zadnjih letih vedno bolj priljubljena. Številne možnosti za kolesarjenje najdete tudi na Veliki planini. Z nihalko se zapeljite na Veliko planino, nato pa se kolesarska avantura prične. Po kamnitih cestah in gozdnih poteh vas v nadaljevanju vodijo oznake. Izbirate lahko med različno dolgimi in zahtevnimi programi, ki se počasi spuščajo ter po večini vodijo nazaj v dolino Kamniške Bistrice.

Kolesarske steze so v povprečju dolge 25 km, podrobnejše informacije ter zemljevid označenih stez pa prejmete na blagajni na vstopni postaji nihalke. Več informacij o kolesarskih poteh si lahko ogledate tudi tukaj.

Najemi kočo in doživi planinski utrip 

Na Veliki planini je možno najeti kočo tudi za večdnevni oddih. Koče na zunaj so podobne pastirskim, notranjost pa je popolnoma opremljena in prilagojena bivanju gostom. Za najem koč si oglejte našo spletno stran in preverite proste termine.

Znamenitosti Velike planine

Poleg priljubljene kapele Marije Snežne, vsem že dobro znane jame Veternice, pa ne smemo pozabiti na še nekaj znamenitosti Velike planine. Na zahodnem delu planote (Zeleni rob) tako najdete slikovito naravno okno Luknja, jama Dovja griča se nahaja v Tihi dolini in je globoka zgolj 9 m. Poznana je po pripovedkah, ki so se odvijale v bližini jame in je ta tako predstavljala pribežališče dobrim in manj dobrim likom, ki so jih po večini ustvarili pastirji. Najbolj poznane so povedke o divjih ali dovjih možeh, ki naj bi živeli v Dovji griči ali divji skali, kar naj bi samo ime jame pomenilo.

Okrepčajte se z domačimi dobrotami!

Velika planina je znana tudi po kulinaričnih dobrotah. V gostišču Zeleni rob vas poleg domačih enolončnic, kislega zelja, klobase, žgancev in drugih dobrot, pričakajo tudi nadvse okusni sladki, skutini štruklji. Gostišče je odprto vsak dan, v času krompirjevih počitnic od 8. do 18. ure, v petek in soboto do 22. ure. Vabljeni!

Velika planina d.o.o.