Naslovnica / NOVICE / Vabljeni na odprtje zeliščnega vrta in dan odprtih vrat v samostanu Mekinje

Vabljeni na odprtje zeliščnega vrta in dan odprtih vrat v samostanu Mekinje

V okviru projekta Samostan – mesto srečevanj smo uredili in zasadili zeliščni vrt, katerega vrata vam ponosno odpiramo v petek, 2. julija, s pričetkom ob 10. uri. Vrt nam bo predstavila partnerica projekta Sabina Grošelj, Vrt zdravilnih rastlin, d.o.o., ki ga je zasnovala.

Vodenje po vrtu bo ob 10. in ob 17. uri, vrt pa bo za ogled odprt ves dan. Poleg ogleda vrta bodo na voljo tudi zeliščni pripravki.

Vrt je namenjen vzgoji raznovrstnih zelišč in izobraževanju, seminarjem, šolam in skupinam z namenom poudariti pomembnost narave in naravnih pripravkov v našem življenju. Poleg vrta je sušilnica in predelovalnica, v kateri pripravljamo zelišča za vključitev v lastno blagovno znamko Doroteja,  ter stalna muzejska zbirka zelišč in zeliščarstva.

Holistična zeliščarka in svetovalka za zdravje, telo, dušo in um, lastnica znamke VRT zdravilnih rastlin in ter šole za zdravje Objemi zdravje Sabina Grošelj, se z vzpostavljanjem zeliščnih vrtov ukvarja že 8 let. Vedno gleda celostno in daje prednost lokalnim zeliščem, grmom in drevesom, vendar se rada poigra z novitetatami in raritetami, tako se v njeni kolekciji znajde tudi avstralski čajevec ali mongolski astragalus poleg naše arnike in tavžentrože ter vseh ostalih 300 izjemnih zdravilnih rastlin.

Kot udeleženka projekta Samostan – mesto srečevanj sodeluje pri vzpostavitvi oz. preurejanju samostanskega vrta za samostanskim obzidjem. Skupaj z zavodom in prostovoljci pod mentorstvom gospe Simone Pirc Jenko ter javnimi delavci Občine Kamnik se je neurejeno območje 15 x 30 m neenakomernih oblik preoblikovalo s pomočjo gradnikov, ki so bili na voljo brez vnosa ali škode na kulturni dediščini.

Napaja ga toplota kamnitih obrob, kipcev, zelenja travnate preproge in mavrica barv rož, jagodičja in 200 vrst različnih zdravilnih rastlin. Na vrtu se bodo nabirala ekološka zelišča, ki bodo našla svoje zatočišče v čajih, sirupih, oljih, mazilih, blazinicah in še kje. Ustvarila se bo nova znamka. Vodilna rastlina kraljica vrta bo vsekakor vrtnica. Neverjetne rastejo in njim bodo posvečene posebne delavnice v bližnji prihodnosti.

Projekt Samostan – mesto srečevanj sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020

Vljudno vabljeni!

Javni zavod Mekinjski samostan