Naslovnica / NOVICE / Vaja vodnikov reševalnih psov

Vaja vodnikov reševalnih psov

Zadnji junijski vikend je v Centru vojnih veteranov Logatec potekala dvodnevna vaja za vodnike začetnike in mlade pse, ki smo se je udeležili tudi vodniki reševalnih psov iz Kamnika.

Vaje smo se udeležili Primož z Ajšo, Vlado z Pawerjem in Matija z Medo. Sama vaje je bila razdeljena na več delov. Prvi del vaje je bil teoretično pridobivanje znanja iz orientacije in uporabo gps. Po kosilu je sledilo praktični del z delom na terenu. Razdelili smo se v trojke in vzeli karto v roke ker se odpravili na tri točke katere so bile določene na karti. Pri tretji točki je sledila naloga določitev 4 točke s pomočjo kompasa ali gps. Po uspešno najdenih vseh štirih točk smo se vrnili nazaj v tabor kjer smo dobili drugo nalogo.

S pomočjo gpsa smo morali oditi na začetno točko nakar smo dobili navodila preko radijske zveze, da imamo v gpsu začrtano pot katera nas bo vodila do info točke kjer smo se morali ponovno javiti za nadaljnja navodila. Po prihodu na info točko smo prijeli navodila, da imamo na območju kjer smo se nahajali pogrešano osebo, določen nam je bil nam območje za preiskavo. Razporedili smo se v linijo in preiskali teren s pomočjo naši psov. Med pregledom smo našli pogrešano osebo, lutko katera je visela z drevesa in je predstavljala našega pogrešanca. Po poročanju v bazo, da smo našli pogršano osebo smo dobili navodila, da določimo točko v gpsju in se vrnemo v bazo. Po vrnitvi je sledil krajši premor in nato še predavanja iz iskanja pogrešanih oseb v rušilnih potresu na Sumatri in iz resnične iskalne akcije iz Brežic kjer je bila oseba najdena po treh dneh živa. Prav tako smo imeli še obnovitev znanja prve pomoči, pregled ponesrečenca in temeljni postopki oživljanja.

 

V nedeljo smo po zajtrku bili razdeljeni v 5 skupin in šli na razna delovišča. Vse skozi smo morali preko radijskih zvez  javljati naše premike iz enega na drugo delovišče. Vsak se je mogel preizkusiti v komunikaciji med bazo in skupino. Nekaterim je delalo to malce večje težave drugim manjše. Naša delovišča so obsegala prvo strelci, to je hoja skupine v ravni liniji in pregleduje določeno območje. Drugo delovišče je bila simulacija porušenega objekta, kjer so se psi spoznali z novo situacijo in preizkusili v iskanju pod ruševino. Tretje delovišče je bilo praktično delo prve pomoči. Med sabo smo se mogli dati v bočne položaje in izvedeti osnovni pregled ponesrečenca. Prav tako smo se preskusili v oživljanju osebe tudi s pomočjo aed-ja. Naslednje delovišče je bila igra, kjer smo se preizkusili v igranju s svojim psom in dobili kašne nove nasvete kako lahko preko igre še dodatno spodbudimo naše pse k še večjemu zanimanju za iskanje pogrešane osebe. Na zadnjem delovišču pa smo se preizkusili v iskanju osebe v gozdu in pregledu samega območja s psom. Nad samo vajo smo bili  vsi navdušeni, saj smo ponovno pridobilo nekatera nova znanja in utrdili stara znanja. Zato da bomo še boljši in še z večjim veseljem nadaljevali naše delo in reševali človeška življenja.  Na koncu je dobil vsak vodnik še potrdilo o opravljeni vaji, na kar je sledilo pospravljanje tabor in odhod domov. Mi pa že nestrpno pričakujemo 26. mednarodni tabor kateri se bo letos odvil v Zagorju in tam ne bomo manjkali tudi mi.

Primož Trebušak,
vodnik reševalnega psa