Naslovnica / NOVICE / Vaja za mlade vodnike reševalnih psov

Vaja za mlade vodnike reševalnih psov

Za dva člana Enote vodnikov reševalnih psov KD Duplica je bil pretekli vikend pester, predvsem pa poučen. Helena Šinkovec in Miha Lavrič sva se udeležila vaje za mlade vodnike, ki jo je organizirala ERP ŠKD Logatec. Vaja je potekala od petka, 17. 6., do nedelje, 19. 6. 2022, v Senožečah.

Vaja se je otvorila v petek v popoldanskih urah. Takoj po zboru in namestitvi vseh udeležencev v »kampu« sta sledili predavanji. Prvo je bilo na temo mantrailinga, kjer smo izvedeli podrobnosti o iskanju po osebnem vonju pogrešane osebe. Nato smo utrjevali naše znanje prve medicinske pomoči.

Sobotni dan je bil namenjen orientaciji v naravi. Po teoretičnem delu smo se v parih z zemljevidom in kompasom v roki odpravil po okolici Senožeč, naš cilj pa je bil poiskati 7 kontrolnih točk. Po kosilu smo podrobneje spoznali delo z napravami GPS. Svoje znanje smo nato preizkusili tudi v praksi, in sicer tako, da smo v trojkah hodili, vsak s svojo GPS napravo v rokah, od točke do točke. Pri vsaki točki je ekipa dobila navodila za naslednjo točko …

Pot, ki so nam jo začrtali, je bila zelo zanimiva in zabavna. Pri orientaciji in prebijanju skozi zaraščena področja so nam pomagali tudi naši štirinožni prijatelji. Tako smo lahko vsaj približno občutili, kako je na resnični iskalni akciji. Poleg orientacije so za nas pripravili tudi ponovitev prve veterinarske pomoči. Za zaključek sobote pa so nam postregli še s predavanjem na temo iskanja v ruševini in na temo markiranja – pogovarjali smo se o tem, kako na treningih pravilno opraviti delo markerja (to je oseba, ki na treningih/izpitih predstavlja pogrešano osebo). Marker ima namreč, poleg vodnika psa, zelo veliko vlogo pri učinkovitem usposabljanju psa.

V nedeljo v zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili na delovišča, na katera so nas pripeljali s kombiji in s prikolicami za pse. Razporejeni smo bili v 5 skupin po 5 oseb, vsak s svojim psom. Na vsakemu od delovišč smo marsikaj novega slišali in s tem pridobili mnoga nova znanja, predvsem iz praktičnega dela s psi.

Organizatorji so pripravili naslednja delovišča:

  • IPO ali iskanje pogrešanih oseb: vsak posameznik je povedal, kako delata s psom na treningih in kakšne so želje glede iskanja na tem delovišču (koliko markerjev naj ima pes, kako naj marker nagradi psa, kakšne so posebnosti psa …). Po vsakem iskanju smo dobili koristne povratne informacije tako s strani posameznega markerja kot s strani inštruktorja.
  • Ruševina: naši psi so se morali izkazati pri iskanju pogrešanih oseb v ogromnem kupu gradbenega in drugega za psa neprijetnega materiala. Vodniki pa smo se naučili, kaj vse je treba pred iskanjem preveriti pri vodji iskalne akcije (za kakšno stavbo gre, kakšne so nevarnosti, kdaj se je zgodil potres, koliko ljudi se predvideva, da je bilo v stavbi med potresom, kje naj bi se nahajali …).
  • Iskanje v strelcih: praktično smo izkusili, kaj pomeni iskanje v strelcih (več vodnikov teren preiskuje mrežno v zankah, hodi se v ravni liniji na veliki razdalji drug od drugega). Na lastni koži smo lahko ponovno občutili, da iskanje res ni enostavno, prav zaradi neprehodnega terena (pogosto se na poti pojavi grmovje, robidovje …). Kljub temu smo uspešno našli predmete, ki so nam jih »skrili« za vajo.
  • Prva pomoč: po vnaprej pripravljenih scenarijih, ki so predvidevali najdbo pogrešanca s pomočjo reševalnih psov, smo se lotili oskrbe ponesrečenca. Hkrati smo dobili veliko konkretnih in zelo koristnih napotkov, kako ravnati v realni situaciji.
  • Markiranje in igra: ponovili smo, kaj vse je pomembno pri markiranju in v praksi preizkusili »igro dveh igrač«. Pri tej igri je manj tesne interakcije med vodnikom in psom, pridobimo pa predvsem na hitrosti in dinamiki odzivov psa.

 

Ne deloviščih smo se zadržali do 17. ure. Sledil je še zaključek s podelitvijo potrdil. Hvala organizatorjem, ekipi ERP ŠKD Logatec, za odlično organizacijo vaje za mlade vodnike in za dobro družbo.

Primož Trebušak,
EVRP KD Duplica

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve