Naslovnica / Pavliha / Vandalizem: Kdo je selskemu “kipu Trumpa” odlomil in ukradel lulčka?

Vandalizem: Kdo je selskemu “kipu Trumpa” odlomil in ukradel lulčka?

Trumpastični Kip svobode na Selih, ki je požel nesluteno medijsko pozornost in svetovno slavo, glas o Selih in Kamniku pa ponesel daleč v širni svet, je bil v noči iz sobote na nedeljo, natanko teden dni po slovesnem odprtju, žrtev (ne)sramne skrunitve oz. nezaslišanega vandalskega napada, saj ga je neznani storilec, dopuščamo tudi možnost, da je šlo za neznano storilko, skopil oziroma mu odlomil in ukradel lulčka.

Pred dobrim tednom dni so članice in člani ŠKD Sela na Selih pri Kamniku pripravili slovesno odprtje znamenitega Kipa svobode, ki je že pred samim odprtjem požel svetovno pozornost in zanimanje. Svetovni mediji in večina tamkajšnjih prebivalcev ter obiskovalcev, pa je selski Kip svobode, zaradi podobnosti z ameriškim predsednikom, poimenovala kar Trumpov spomenik.

Slovesno odprtje spomenika

Na otvoritveni slovesnosti, ki je bila obenem tudi proslava ob svetovnem dnevu miru (slovesnost si lahko v celoti ogledate v spodnjem videoposnetku), ni manjkalo ne glasbenih točk, ne govorov, izpred Kipa svobode pa so proti širnemu, modremu in svobodnemu nebu poleteli tudi golobi miru.

Sam kip je ob koncu prireditve obiskovalce odprtja razveselil še s srečelovnim Pivom svobode in Klobasami miru, slovesno in zabavno dogajanje pa se je, kot je v naših krajih v navadi, zaključilo s pravo slovensko veselico, ki pa je bila tokrat, zaradi pretežno mladega občinstva, razen z domačimi vižami in napevi, zabeljena, kot bi znali reči bolj pretanjeno slušni starejši domačini, tudi z bolj raskavo zvenečimi »drotenpraskarskimi« melodijami.

Napad in kastracija

Prekrasen spomenik svobodi in miru, ki se je v času od postavitve, kot bi tam stal že od nekdaj, domala zlil z idilično podobo Sel pri Kamniku, pa je bil minuli vikend, žal, ponovno tarča in žrtev barbarskega napada, če že ne kar prave in nezaslišane skrunitve.

Mednožje Kipa svobode je pred pohabitvijo dajalo zavetje tudi pticam…

Kipu svobode oz. selskemu Trumpu je namreč ta vikend, predvidoma v noči iz sobote na nedeljo, neznani storilec oz. storilka, ne le odlomil, ampak tudi ukradel lulčka, s čemer ni oskrunil in poškodoval le spomenika, ampak je, na nek način, napadel in skopil tudi (našo in ustvarjalno) svobodo.

Pohabljen in kastriran Kip svobode…

Ne smemo namreč pozabiti, da je Kip svobode s Sel pri Kamniku, katerega prihodnja usoda še vedno ni povsem jasna, že v času postavljanja doživel, k sreči pa brez večjih in hujših poškodb tudi preživel, brutalen napad pijanega vaškega traktorista, ki se je »dobro alkoholno opogumljen« in z namenom, da kip podre, vanj zaletaval s traktorjem.

S traktorskim zaletavanjem v kip pa pijani vaški nasilnež ni ogrožal zgolj (takrat še nedokončanega) Kipa svobode, ampak je v življenjsko nevarnost spravil tudi njegove ustvarjalce, ki so v tistem trenutku stoje na lestvah barvali kip. Vsemu navkljub ga napadeni, v luči vaške sprave ter miru, na veliko srečo njegovega izpita in denarnice, niso naznanili oblastem, kot bi ga lahko, ampak so spor in nesoglasja zgladili zgolj z uspešnimi mirovnimi pogajanji in razumnim pogovorom ter s še nekaj na dom dostavljenega alkohola, ki je zlohotnega soseda dokončno pomiril.

Teorije zarot

Kakšni hudobni, če že ne kar zločinski motivi so gnali tokratnega neznanega storilca oz. storilko, da se je na tako brutalen način znesel nad Kipom svobode, pa najbrž lahko zgolj ugibamo, v vsakem primeru pa vsega skupaj ne gre jemati tako zlahka in neresno.

Barbarsko dejanje namreč ni zgolj nezaslišan (spolni) napad oz. uničevalno izživljanje nad Kipom svobode, svetovno znanim umetniškim delom, ampak ga, vsaj v simboličnem pomenu, lahko razumemo tudi kot napad na (našo in ustvarjalno) svobodo, česar zagotovo ne moremo in ne smemo dopustiti.

Obenem obstaja tudi resna bojazen, da dogodek dobi mednarodne razsežnosti, saj bi lahko kdo kastracijo, proti Sevnici hrepeneče zrečega kipa, interpretiral kot neposreden napad na moškost ameriškega predsednika, kar bi lahko prineslo resne posledice.

Kamniški teoretiki zarot namreč že vse od postavitve Kipa svobode vsakemu, ki jih le hoče poslušati, razlagajo, da je bila letošnja povorka narodnih noš v Kamniku odpovedana zaradi selskega kipa, saj naj bi bilo slabo vreme v času letošnjih Dnevov narodnih noš zgolj posledica maščevalnega geoinžiniringa, chemitrailsov in HARP napada.

Če sodimo po odmevnem dogajanju v zvezi z znamenitim kipom, pa se nam začenja dozdevati, da lokalne teoretike domačih in mednarodnih zarot z odprtimi ušesi poslušajo občinski veljaki, saj se prav nihče izmed njih, kljub temu, da se kaj radi kažejo na vsaki pasji procesiji, ni drznil prikazati na odprtju Kipa svobode na Selih. Sicer bi omenjeni lahko vedeli, da tovrstnim zarotniškim bajaličarjem ne gre ravno najbolj verjeti, ampak najbrž se lokalno politično plemstvo drži načela, da kjer je dim, je najbrž tudi vsaj nekaj ognja, preračunljiva previdnost pa v naših krajih ni nikoli odveč, kajne?

Negotova prihodnost in zbiranje sredstev

Se pa iskreno nadejamo, da nedavni novi napad oz. kastracija Kipa svobode vendarle ni zlovešče znamenje, da bo v plamenih končal tudi sam kip. Njegova prihodnja usoda namreč še ni povsem jasna in znana, saj je kip, zaenkrat zgolj začasno, postavljen na najetem zasebnem zemljišču. Kot smo uspeli izvedeti, je lastnik zemljišča, ki zahteva, da mora biti kip odstranjen najkasneje do konca tega meseca, za uporabo tistih nekaj kvadratov zemlje pri gasilskem domu, v žep pospravil prav lepo najemnino oz. odškodnino, ki bi, tako med brati in na roke, zadoščala vsaj za kakih osem, če ne že kar deset velikih bal sena, kar pomeni, da je edini, ki je doslej uspel z razvpitim Kipom svobode tudi konkretno zaslužiti.

Zaradi negotove prihodnje usode Kipa svobode na Selih, je sočasno z odprtjem, na spletni platformi Kikstarter, stekla tudi »reševalna akcija« zbiranja sredstev za njegovo ohranitev, ki pa, kot vse kaže, ne bo uspešna, saj jo je v dobrem tednu dni podprlo zgolj enajst podpornikov, ki so skupaj pripravljeni prispevati nekaj več kot 400 dolarjev, med tem, ko si želijo njegovi ustvarjalci zbrati vsaj 20.000 evrov, kar bi zadoščalo za nakup zemljišča.

Upanje ostaja

Vseeno upanje, da se bo kip v prihodnosti vendarle ohranil, vzbujajo ponudbe, ki so jih ustvarjalci prejeli od več različnih ponudnikov, saj so le-ti izrazili pripravljenost, da bi kipu zatočišče ponudili na svojih zemljiščih, svoje »selitvene storitve« pa je, ob vsej odmevnosti in pozornosti, ki jo je bil deležen kip, ponudil tudi tuji prevoznik.

Zato smo lahko prepričani, da zgodba Kipa svobode iz Sel pri Kamniku, kljub temu, da je bil ob nedavnem novem napadu poškodovan in kastriran, še zdavnaj ni končana, ampak utegne odmevati še naprej.

V najslabšem primeru vsaj takrat, ko bi spektakularno zaplapolal v ognju groze, nerazumevanja in omejenosti vseh, ki bi želeli izbrisati in uničiti vse, kar je drugačnega in vse kar presega njihovo dojemanje ter razumevanje.

Neukrotljivo poželenje

Da ne bomo preveč črnogledi, kajti svoboda je vendarle nekaj najlepšega, morebiti vse skupaj vendarle ni tako hudo, kot je videti na prvi pogled. Povsem mogoče je, da sta nedavno poškodbo in kastracijo Kipa svobode zakrivila zgolj neukrotljivo poželenje in nebrzdana sla. Morebiti se je kak, strastno že(l)jni selski nočni vandrovec nadejal, da mu bo uspelo z vztrajno ročno oziroma oralno masažo točno določenega dela kipa, izmolsti Pivo svobode, ali pa je bil Kip svobode preprosto zgolj žrtev navadne pohote in hrepenenja po trumpastično orgazmičnem onegavljenju, ki pa je bilo očitno vendarle vsaj nekoliko preveč strastno.

Foto utriniki z odprtja Kipa svobode na Selih

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve