Naslovnica / NOVICE / Vandalizem na sistemu KAMKOLO

Vandalizem na sistemu KAMKOLO

Spoštovani uporabniki sistema za izposojo električnih koles KAMKOLO,

v zadnjih dneh smo na sistemu izposoje KAMKOLO ugotovili več poškodb na postajah za kolesa in na kolesih, ki so nastale kot posledica vandalizma. Poškodbe so povzročile, da sistem ne deluje v celoti, uporabniki pa imajo težave pri izposoji in vračilu koles. Največ poškodb je bilo zaznanih na postaji Duplica, kjer je bila zaradi hudega vandalizma poškodovana polovica priklopnih stebričkov, poškodbe pa so se pojavljale tudi na drugih postajah, ki jih sproti odpravljamo, vendar normalno delovanje sistema NI vzpostavljeno.

Sistem izposoje koles KAMKOLO deluje tri mesece in ima skoraj 670 uporabnikov. Večina uporabnikov sistem uporablja vestno in skrbno, nekateri med njimi pa namerno povzročajo poškodbe opreme in koles. Najpogostejše poškodbe nastanejo na priklopnih stebričkih zaradi pregrobega potiskanja koles v zatič ključavnice.

Pri tem se poškoduje tudi tako imenovani konektor, ki spaja kolo s priklopnim stebričkom, zato je vračilo kolesa in nadaljnja izposoja otežena. Ob zadnjem vandalizmu smo bili priča celo izruvanju koles iz priklopnih stebričkov, zaradi česar so poškodbe še večje.

 

Med poškodbami koles so največkrat poškodovane košare na krmilu kolesa, ki omogočajo nosilnost 8 kg, očitno pa prenesejo precej težji tovor. Vožnja sopotnika v košari je med mladimi precej popularna, seveda pa kolesa, kljub robustnosti, ne prenesejo takšnih obremenitev.

Skrivljena košara in skrivljene prednje vilice kolesa so le ene od posledic teh objestnih dejanj. Takšna vožnja je neodgovorna in v nasprotju z veljavno zakonodajo na področju varnosti v cestnem prometu. Poškodovanje zvoncev, luči, zračnic, zaradi vožnje po neprimernem terenu, so vsakodnevne poškodbe, ki ravno tako nastanejo zaradi malomarne uporabe. Namerne poškodbe koles bomo uporabnikom zaračunali po veljavnem ceniku pooblaščenega serviserja, kot to določajo tudi splošni pogoji uporabe sistema. Za primer navajamo strošek zamenjave košare, ki za uporabnika znaša 100 evrov brez DDV.

Projekt KAMKOLO je eden bolje sprejetih v zadnjih letih in veseli smo, da ga z veseljem uporabljajo številni Kamničani. Iz tega razloga smo toliko bolj zaskrbljeni in hkrati tudi razočarani zaradi zadnjih dogodkov, povezanih z vandalizmom, ki odgovornim uporabnikom sistema povzročajo težave pri uporabi. Občina Kamnik bo vsako malomarno ravnanje uporabnikov in namerno poškodovanje lastnine sankcionirala, saj želimo sistem razvijati tudi v prihodnje in v dobro vseh, ki KAMKOLO odgovorno uporabljajo.

Občanke in občane prosimo, da, v kolikor opazijo vandalizem, to sporočijo z SMS – om na telefonsko številko 069 970 269, po elektronski pošti na naslov: info@kamkolo.si ali na številko policije (113) ter tako prispevajo pri preprečevanju teh dejanj.

Sistem KAMKOLO bo na žalost do nadaljnjega deloval v zmanjšanem obsegu, o ponovni vzpostavitvi celotnega sistema pa bomo uporabnike obvestili na uradni spletni stani Občine Kamnik www.kamnik.si in na spletni strani sistema KAMKOLO www.kamkolo.si.

Vandalizem je nedopustno, brezvestno in družbeno nesprejemljivo dejanje, zato ga bomo striktno preganjali, saj ne bomo dopustili, da posamezniki uničujejo in s tem omejujejo uporabo skupnih dobrin. Sistem KAMKOLO številni uporabljajo vestno in z veliko mero skrbnosti, zato so le-ti prikrajšani zaradi zgoraj omenjenih neodgovornih in objestnih dejanj. Morda se je vredno kdaj vprašati tudi, kaj boš s svojim dejanjem storil tistemu, ki KAMKOLO uporablja pri svojih vsakodnevnih opravkih in s tem prispeva k trajnostni mobilnosti in skrbi za naše okolje, kar pa je tudi glavni namen celotnega projekta.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve