Naslovnica / KULTURA / Velika planina v muzeju: »Na planincah luštno biti – življenje na kamniških planinah«

Velika planina v muzeju: »Na planincah luštno biti – življenje na kamniških planinah«

Na gradu Zaprice je bila včeraj zvečer odprta nova stalna razstava, ki je posvečena zgodovini, predsvsem pa življenskemu utripu Velike planine.

Odprtja razstave, ki se ga je na gradu Zaprice udeležila velika množica obiskovalcev, sta se udeležila tudi kulturni minister Anton Peršak in župan Marjan Šarec, ki sta nagovorila obiskovalce in avtoricama razstave Janji Železnikar ter direktorici Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zori Torkar čestitala za postavitev zanimive in tudi lepe razstave, hkrati pa muzeju čestitala tudi za 55. obletnico delovanja.

 

Nova stalna muzejska razstava na gradu Zaprice, ki utegne med obiskovalci kamniškega muzeja požeti kar precej zanimanja, s pomočjo eksponatov in multimedijskih pripomočkov prinaša zanimiv vpogled v drobec življenjskega utripa Velike planine, vse od prazgodovine, pa do današnjih časov.

 

Precejšen del razstave je namenjen življenju in delu pastirjev, ki so pravzaprav nekakšno srce največje slovenske pašne planote, tamkajšnji arhitekturi, posebnostim, navadam in tudi družabnemu in športnemu utripu, hkrati pa prinaša tudi zanimive in premalo poznane utrinke iz zgodovine Velike planine in okoliških hribov.

zaprice-vp-18

Avtorici razstave sta Janja Železnikar in mag. Zora Torkar, njeno oblikovno zasnovo in postavitev, pa je oblikovala arhitektka Polona Zupančič.

 

Če ste sinočnje odprtje razstave,  ki so ga s svojim nastopom popestrile tudi ljudske pevke Predice, morda zamudili, pa ste vljudno vabljeni k njenemu ogledu, saj smo prepričani, da utegnete, ne glede na to kako dobro poznate Veliko planino, zagotovo izvedeti in spoznati še marsikaj novega.