Naslovnica / NOVICE / Veliko planino so obiskali tekači na smučeh

Veliko planino so obiskali tekači na smučeh

Vreme je med zimskimi počitnicami naklonjeno vsem ljubiteljem sončnih žarkov in prijetnih pomladnih temperature. Te dni so se na Veliki planini mudili tekači na smučeh, saj smo skupaj z društvom ŠD Krplje gostili tekače na smučeh v sklopu vodenih popotovanj na tekaških smučeh “Po planotah Slovenije”. Proga, kar 25 kilometrov dolga, je potekala po gozdovih velikoplaninske planote, prostranih pašnikih, vse od Velike do Male planine.

Skupaj z društvom ŠD Krplje smo včeraj, 21.2.  gostili tekače na smučeh, ki Veliko planino obiščejo skoraj vsako leto, že več let zapored. Sončen četrtek je bil kot nalašč za obisk planine in tako so se tekači ob 10. Uri zjutraj podali na 25 kilometrov dolgo tekaško progo, katere pričetek je bil pri gostišču Zeleni rob. Pot je vodila do planine Konjščice ter na planino Dol, skozi brezmejne gozdove velikoplaninske planote. Nato so tekači pot nadaljevali proti Mačkinem kotu ter Ušivcu, od kodar jih je pot vodila na Gojško planino ter med pastirskimi kočami do Male planine. Od tam so pot nadaljevali skozi pastirsko naselje in poleg na pastirske koče, katerih strehe se v soncu bleščijo je bil še eden izmed čudovitih razgledov na poti. Raziskovanje velikoplaninske planote na ta način je posebno doživetje.

Ker bi radi ponovno oživeli tek na smučeh na Veliki planini, smo bili nad ljubitelji športnih užitkov z motornimi sanmi negativno presenečeni, saj so kmalu po ureditvi proge le to prevozili in mestoma povsem uničili. Priprava prog na Veliki planini predstavlja velik izziv, predvsem v času kot je sedaj, saj pomladne temperature hitro pobirajo sneg, teren je zahtevnejši in potrebno je kar nekaj znanja in časa, da se proge pripravijo tako, da so kvalitetne ter varne za tek na smučeh. Kljub opozorilnim tablam ter oznakam na tekaških progah, so velik del poti kaj hitro uničili motorni sankači.  Uporabnike motornih obveščamo, da je vožnja s sanmi po planini prepovedana zato pozivamo k upoštevanju predpisov in zakonov na območju Velike planine.

A vendar je bil za tekači, ki so Veliko planino obiskali z večih evropskih držav, čudovit, športno obarvan zimski dan. Obisk Velike planine so zaključili ob dobri malici v gostišču Zeleni rob. Poleg dobre hrane, dobre družbe, jih je ves dan razvajalo tudi prijetno vreme, ki obiskovalce planine že nekaj dni razvaja na Veliki planini.

Vabljeni na Veliko planino!

Velika planina d.o.o.