Naslovnica / Trači in tračnice / Venček domačih in roža za tridesetletno rožico Aleksandro

Venček domačih in roža za tridesetletno rožico Aleksandro

Na znameniti tromeji Kregarjevega, Županjih Njiv in Bistričice, kjer so se nekdaj odvijali tudi hudi medvaški spopadi, je bilo sinoči jako veselo, saj je pred domom Aleksandre Zobavnik, ki je znana tudi po svoji dobrodelnosti, predvsem pa kot nepogrešljiva odrešiteljica žejnih pod stranjskim farovškim mostom, na predvečer njenega 30. rojstnega dne, ki ga praznuje danes, zrasla prav lepa roža.

Četudi tovrstno praznično cvetje, ki brez težav cveti tudi v največji suši in mrazu, načeloma sploh ne bi potrebovalo zalivanja, je v naših krajih navada, da se takšne cvetove, kakršne že dlje časa in ne glede na vreme uspešno gojijo in negujejo v cvetličarstvu Feri iz Kurje vasi, vsakokrat pošteno in dodobra zalije.

Včeraj zato ni bilo nič drugače, četudi so se morali Aleksandrini prijatelji, tekom izjemno zahtevnih cvetličarsko-vrtnarskih opravil, razen z zadostnimi količinami viruse in prehlade preganjajočimi sirupi ter drugimi zdravilnimi zvarki, občasno pogreti še ob priložnostnem ognju, ki je samemu dogodku in priložnosti pridal še posej slovesen čar.

Seveda pa je malica, ki jo je Aleksandra, kot dobra gostiteljica, ob pomoči žlahte do sedmega kolena, pekla in pripravljala cel teden, trajala precej dlje kot delo samo, zato so njeni prijatelji in znanci, ki so ji pod okno prišli delati tradicionalno praznično galamo, lahko dobra okrepčani prisluhnili tudi skrbno načrtovanemu kulturnemu programu v izvedbi Joca in Joca, nepozabnega para vrhunskih lokalnih umetnikov, ki sta slavljenki na čast, na zgolj njima svojsten način, zapela in odplesala venček najbolj popularnih domačih napevov, med katerimi niso manjkale niti božične pesmi.

Bržkone je odveč pripomniti, da je bil nastop za slavljenko Aleksandro oz. Alex, kot ji rečejo prijatelji, svojevrstno presenečenje, kajti slavni par artistov je bil menda nazadnje opažen pred leti na Črnivcu, kar smo zabeležili tudi na našem portalu.

 

Nepozabni nastop Joca&Joca je, ob nekaj začetne zadrege s slepim ugibanjem identitete nastopajočih, minil ob obilici smeha, sama slavljenka pa je nastop prenesla s profesionalnim dostojanstvom izkušene natakarice, saj je tovrstnega programa pravzaprav nekako vajena vsak dan, običajno pred zaključkom napornega delovnega dne. Še posebej ob vikendih, če je pa luna v pravem položaju in primerne oblike, pa lahko tudi več običajnih delovnikov zapored, in sicer že kmalu zatem, ko odbije stroga Kebrova ura.

Skratka, proslava v počastitev Aleksandrinega rojstnega dne je uspela, nekako med županjenjivsko Maričko in Kačevim Mamutom, pa od sinoči cvetita dve roži. Ena takšna s tremi rdečimi cvetovi in ena, še lepša, ki cveti že trideset let. Da bi le dolgo in veselo cvetela še naprej!

Alex, še na mnoga vesela in zdrava leta!

P.S.
Tik pred objavo prispevka smo v uredništvo dobili obvestilo, da naj bi bilo sinočnje postavljanje rože zgolj prva generalka pred domnevnim skorajšnjim postavljanjem para mlajev in šranganjem. Pridemo pogledat. 🙂