Naslovnica / KULTURA / Veronikine zgodbe skozi objektiv Lojzeta Kalinška in Klemena Udovča

Veronikine zgodbe skozi objektiv Lojzeta Kalinška in Klemena Udovča

V preddverju Občine Kamnik, ki prevzema vlogo osrednjega, oz. bolje rečeno, zasilnega kamniškega likovnega razstavišča, je bila včeraj odprta razstava fotografij »Veronikine zgodbe«, avtorjev Lojzeta Kalinška in Klemena Udovča.

veronikine zgodbe foto 1Gre za zanimivo razstavo fotografij nastalih tekom različnih vrhunskih glasbenih prireditev v sklopu istoimenskega projekta, ki že dlje časa razveseljuje zahtevnejše glasbeno občinstvo.

Avtorja razstave Lojze Kalinšek in Klemen Udovč, ki sta se na »Veronikinih zgodbah«, vsak na svoj način, soočila z istimi motivi , sta z razstavo fotografij, na katerih jima je prek fotografskih leč uspelo dokumentirati, zajeti ter prikazati vsaj kanček strastno-energičnega vzdušja, ki je prežemalo pretekle glasbene prireditve, dodala pomemben kamenček v mozaik projekta, ki ga je župan Marjan Šarec, v nagovoru ob odprtju razstave, označil za primer zgodbe o uspehu.

Zdravcu Balantiču, idejnemu vodji projekta in Kulturnega društva Veronikine zgodbe je, ob pomoči njegovih sodelavcev, namreč uspelo, da so Veronikine zgodbe, iz skromne začetne ideje, prerasle v projekt, ki je Kamnik ponesel tudi na zemljevid svetovnega glasbenega ustvarjanja, četudi se Kamničani tega povečini morda sploh še ne zavedamo.

V prid temu priča tudi dejstvo, da je za glasbeno spremljavo odprtja razstave poskrbel kar legendarni, enainsedemdeset letni kitarist Larry Coryell, ki je svetovne odre, na katerih je nastopal z največjimi jazzovskimi glasbenimi legendami, v spremstvu mladega srbskega virtuoza in komponista Nenada Stefanovića, zamenjal za kamniško občinsko avlo.

veronikine zgodbe foto 2

 

Avtorja razstave Lojze Kalinšek in Klemen Udovč sta, vsak po svoje, stara kamniška znanca, četudi ju Kamničani, vsaj za enkrat, povečini, poznamo iz drugih, ne ravno fotografskih delovnih in ustvarjalnih področij.

kalinsekLojze Kalinšek je slikar, likovni pedagog in fotograf, v zadnjem času pa tudi vse bolj mednarodno priznan likovni ustvarjalec, ki se je nedavno tega vrnil z mednarodne likovne ustvarjalne delavnice na Haitiju. V Kamniku je imel že več razstav svojih likovnih del, dolga leta pa je deloval tudi kot mentor oz. umetniški vodja, žal zdaj nekoliko zamrlega, Likovnega društva Kamnik. Ukvarja se z ilustracijo ter oblikovanjem na grafičnem in tehničnem področju. Razstavljal je na več kot 60 samostojnih in 200 skupinskih razstavah doma in v tujini, med drugim tudi v Avstriji, Hrvaški, Nemčiji, Madžarski, Finski, Egiptu, Andori, Indiji, ZDA, Turčiji, Romuniji, Kosovu, Rusiji, Moldaviji, Haitiju in Maroku.

S fotografijo se ukvarja od osnovnošolskih dni, najbližje pa so mu reporterske, dokumentarne in portretne fotografije. Zanima ga tudi področja fotografike in ekspresivne fotografije, kar se najbolje izrazi prav na koncertni fotografiji.

Kot likovni pedagog organizira mednarodni bienalni projekt Otroški portret, v katerem s svojimi likovnimi deli sodelujejo otroci s celega sveta, deloval pa je tudi kot selektor na različnih mednarodnih otroških likovnih razpisih v Sloveniji ter tudi kot mednarodni selektor na svetovnem razpisu otroških likovnih del v Dubaju l. 2010 in v Rabatu l. 2014. Je soavtor učbenikov za likovno vzgojo Paša za oči Mohorjeve založbe iz Celovca.

Njegova zbirka Prijateljska zmešnjava obsega preko 200 likovnih del njegovih likovnih kolegov iz 50 držav, nastala pa je z izmenjavo del na likovnih kolonijah in delavnicah.

 

udovcKlemen Udovč je, če se nekoliko pošalimo, v »prostem času« policist, sicer pa predan neodvisni fotograf, za katerega bi si skoraj upali trditi, da bi fotoaparat, če bi le naredili kak nekoliko bolj mehko oblazinjen model, uporabljal tudi namesto vzglavnika v postelji, čeprav nismo povsem prepričani, da tega, neudobju navkljub, vsaj občasno ne počne že zdaj.

Svojo fotografsko pot je, kot fotografski samouk, začel razmeroma zgodaj, še v časih, ko se je slikalo še na fotografske filme, v letu 2009 pa se je odločil, da svoje fotografsko znanje nadgradi s študijem na Akademiji in inštitutu za multimedije, kjer se je brusil pod mentorskim vodstvom profesorjev Rajka Bizjaka in Lada Jakše. Ukvarja se predvsem s studijsko, portretno in koncertno fotografijo, ki jo občasno dopolni tudi z glasbeno videoprodukcijo.

Kot fotograf sodeluje s številnimi glasbeniki: Neisho, Nerminom Puškarjem, glasbenimi skupinami Panda, Elevators, Muff, Arche, Eroika, MojcArt, InQuartet, Soul Jazz in jaz in drugimi.

Od leta 2012 je tudi ambasador ter tudi navdušen uporabnik tehnične, predvsem pa fotografske opreme družbe Sony, zato ga ni ravno priporočljivo spraševati po mnenju o tovrstnih napravah, saj vam zna neskončne možnosti proste izbire, z argumentiranim entuziazmom, skrčiti na eno samo blagovno znamko.

Zase pravi, da ni tipičen fotograf, s čemer se z lahkoto strinjamo, saj je v resnici navdušen fotografski ekstremist. Če bi njegovi nadrejeni v službi znali izkoristiti njegovo navdušenje in strast do fotografije, bi ga bržčas stalno zadolžili za upravljanje fotografske kamere na radarju, saj bi se morebitni prehitri prekrškarji, ki bi jih ujel v objektiv, nad prejetimi fotografijami najbrž nič več ne jezili oz. pritoževali, ampak bi jih nosili uokvirjat.

Za Klemena Udovča, ki lahko včerajšnji datum z debelimi črkami za piše v svoj fotografski rezime in življenjepis, je tokratna razstava prva, prepričani pa smo, da zagotovo ne zadnja.

Razstava v prostorih Občine Kamnik bo na ogled do začetka januarja 2015.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve