Naslovnica / NOVICE / Vesela kmečka opravila na Gori pri svetem Miklavžu

Vesela kmečka opravila na Gori pri svetem Miklavžu

Prizadevni člani Turističnega društva Gora sv. Miklavž so včeraj in danes ponovno pripravili tradicionalni prikaz starih kmečkih opravil.

Obiskovalce ene izmed najlepših, vendar kar nekoliko premalo poznane izletniške točke v kamniški občini, Svetega Miklavža na Gori nad Šmartnim v Tuhinjski dolini, je včeraj in danes, ko so prizadevni člani tamkajšnjega turističnega društva ponovno pripravili tradicionalni prikaz starih kmečkih opravil, že od daleč mamil slasten vonj pečenega kostanja in sveže stisnjenega jabolčnega mošta.

gora-sv-miklavz-20161

Že ob vstopu na prizorišče pri starodavni cerkvici in enemu izmed bolje ohranjenih protiturških taborov, kamor se je najlepše povzpeti peš, četudi do Gore vodi več kot zgledno urejena in vzdrževana makedamska cesta, so člani TD Gora sv. Miklavž obiskovalci pričakali z nasmehom in dobrodošlico v obliki odličnega, univerzalnega domačega zdravilnega eliksirja zoper gliste, mraz, prehlad in slabo voljo.

gora-sv-miklavz-20162

Če je obiskovalce, spričo nekoliko kislega vremena, ki je na kratko postreglo tudi z nekaj drobnimi kapljicami mrzlega jesenskega dežja, se je lahko nemudoma pogrel ob ognjišču na katerem se je pekel slasten tuhinjski kostanj, ki je šel še toliko bolj v slast, ker ga je bilo mogoče poplakniti s kozarcem sveže stisnjenega jabolčnega mošta.

gora-sv-miklavz-20163

Bolj sladkosnedi obiskovalci simpatične in vsakič znova dobro organizirane tradicionalne prireditve, ki bi si v prihodnosti, razen prizadevnega prostovoljnega truda članov TD Gora sv. Miklavž, zagotovo zaslužila tudi nekaj več občinske pozornosti in finančne podpore, so se lahko pokrepčali tudi s palačinkami spečenimi na gozdarskem štedilniku, ali pa z najrazličnejšimi sladkimi dobrotami, ki so jih napekle domača dekleta in žene izpod Gore.

gora-sv-miklavz-201615

Seveda ni manjkalo tudi drugih domačih dobrot, denimo odličnega sira, domače žganice in še česa kar sodi k pravi kmečki malici, ki pa si jo je potrebno prej tudi zaslužiti, bodisi z ročnim žaganjem drv, izdelavo viter za koše in košare ter brezove metle, ribanjem zelja, striženjem ovac, ali z veselim in nadvse družabnim ličkanjem koruze.

gora-sv-miklavz-201662

 

Še posebej zanimiv je bil prikaz peke kruha v krušni peči mežnarije, ki je med obiskovalci zbudil nemalo pozornosti, med čakanjem ob topli peči, ki je že čakala, da se vanjo vložijo hlebci kruha, pa je stekla tudi nostalgična debata o starih časih, ko je po sveže pečenem kruhu dišalo še pri vsaki hiši.

gora-sv-miklavz-201644

Skratka, člani TD Gora sv. Miklavž so tudi letos uspeli pripraviti prav imenitno in poučno prireditev, za kar si zaslužijo vse pohvale, tisti, ki ste zavoljo parih kapelj dežja, dan raje kot na svežem tuhinjskem zraku in v dobri družbi, preživeli doma na kavčih, pa vam je lahko pošteno žal.

gora-sv-miklavz-201658

Ampak čisto vsega vseeno še niste zamudili, kajti na Gori vas bodo člani Turističnega društva Gora Sv. Miklavž, vse do 6. decembra, prijazno sprejeli ob sobotah od 13. ure dalje ter ob nedeljah od 14. ure do mraka.

Fotogalerija