Naslovnica / Trači in tračnice / Vesela Podoknica Nedeljskega na Koželjevi domačiji

Vesela Podoknica Nedeljskega na Koželjevi domačiji

Na Koželjevi domačiji na Gori pri Komendi je bilo v petek zvečer prav veselo, saj so podokničarska ekipa Nedeljski Dnevnika in člani Turističnega društva Komenda tamkaj pripravili prav zabavno Podoknico Nedeljskega.

Ekipa Podoknice Nedeljskega je s Podokničarem in njegovo lestvijo, v tridesetih letih svojega delovanja, po dolgem in počez obredla domala vso Slovenijo, v petek pa so obiskali tudi Koželjevo domačijo na Gori, kjer so skupaj s člani Turističnega društva Komenda in ansamblom Slovenski muzikanti obudili spomin na čase, ko so fantje dekliške »všečke« in poljube zbirali še s pomočjo petja, lestve in s trkanjem na okno.

podoknica na gori 14

Obiskovalce, ki jih je bilo kar precej, je na zgledno urejenem dvorišču Koželjeve domačije pričakal špalir lepo zloščenih starih traktorjev društva Stari traktor, ki so se, tako kot inštrumenti Godbe Komenda lesketali v poslednjih žarkih zahajajočega pomladnega sonca. Za okusno dobrodošlico so s stojnico polno domačih dobrot poskrbele dekleta in žene iz Društva kmečkih žena Kamnik – Komenda, takt godbenim koračnicam pa je dajalo pozvanjanje klepca in kovaškega kladiva.

podoknica na gori 5

 

Člani Turističnega društva Komenda so namreč ob tej priložnosti pripravili tudi manjši prikaz starih kmečkih opravil in obrti, tako da si je bilo na prizorišču moč pri delu ogledati kovača in lončarja ter pridne lokalne »fante«, ki so Podokničarju, še preden se je uspel skobacati na vasovalsko lestev, pripravili šrango, kjer je moral pokazati, če je vreden obiska njihovega dekleta ter če je, razen z jezikom, spreten še s kakim drugim orodjem.

podoknica na gori 20

 

Podokničar, ki se je na prizorišče v spremstvu godca pripeljal na vozu starega traktorja, je ob salvah smeha, delovni preizkus kar dobro opravil, zato mu je bilo dovoljeno, da se mimo, po neugasli iskri ljubezni koprneče in navihane vaške Pehte v najlepših letih suhega cvetja, ki se je zaman nadejala, da je šopek rož in Podokničarjev obisk namenjen njej, slednjič povzpel na lestev in potrkal na okence kamre, v kateri je ždela Majda Bremšak.

podoknica na gori 34

 

Ob petju Podokničarjevih »najetih pevcev«, če bi pel sam, bi najbrž tvegal, da bo namesto poljuba deležen vsebine nočne posode in napotnice za pregled pri veterinarskemu specialistu za visoko breje mačke, se je, ob milih Podokničarjevih vzdihih in trkanju, okence slednjič le odprlo, na oknu pa je bilo moč uzreti, ne obrazek bled, ampak milo lice Majde, ki se je svojega vasovalca, potem ko ji je dal šopek, usmilila s poljubom in mu, da bi na mrzlem večernem vetru ne staknil revme, spustila v kamrico.

podoknica na gori 67

 

Dogajanje v kamrici je bilo očem sicer skrito, zagotovo pa je bilo vzdušje bolj poskočno na dvorišču Koželjeve domačije, kjer so zaigrali Slovenski muzikantje in se zavrteli člani Folklorne skupine Komenda, medtem ko je Podokničar vmes na okno parkrat prišel zajet sapo.

podoknica na gori 59

 

Prav hudo zadihan ni bil, sta se pa z Majdo kaj kmalu, bržčas se v tem času še jajce ne bi v mehko skuhalo, pridružila občinstvu in plesalcem na dvorišču Koželjeve domačije, kjer sta zaplesala, kar je bilo, glede na Podokničarjeve planinske plesne čeveljce, za njegovo soplesalko najbrž kar adrenalinska dogodivščina.

Ampak vse skupaj se je končalo brez poškodb in posledic, Slovenski muzikanti in domači godci, med katerimi sta bila tudi ljudski godec Albin ter mladi Čubrov fante, ki po besedah njegovega očeta Čubrovega Mihe, z enako spretnostjo goni tako kuhalnico, kot harmoniko, pa so igrali in godli še dolgo pod noč.

podoknica na gori 69

Ekipa Podoknice Nedeljskega se je z darili zahvalila vsem, ki so pomagali pri izvedbi podoknice, člani TD Komenda pa so za popestritev večera, pripravili še nekaj nagradnih iger za obiskovalce, ki so se pomerili v petju. Zmagal pa je, kdo drug, kot pojoči komendski podžupan Štebe, ki je požel največji aplavz, veselo druženje na Koželjevi domačiji pa se je nadaljevalo še dolgo pod noč.

 

Da je bilo v petek na Koželjevi domačiji, kjer se občasno odvija še cela vrsta drugih zanimivih prireditev, res luštno, pa bi najbrž znala najbolje povedati kar Majda Bremšak, ki ji je bila posvečena podoknica, če bi jo le kdo, kot nekdaj neko drugo slavno komendsko Majdo, vprašal: »Majda povej, če ni res?«

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve