Naslovnica / NOVICE / Veselje s Podokničarjem, Poljanški in godiškimi harmonikarji

Veselje s Podokničarjem, Poljanški in godiškimi harmonikarji

Torkova druženja s Podokničarjem Pri planinskem orlu, so tako zabavna in vesela, da si človek včasih opomore šele v četrtek, nekako v času, ko so na vrsti domače pesmi in napevi.

Na tokratno snemanje oddaje Veselje s Podokničarjem, ki jo ob torkih zvečer na TV Golica neposredno prenašajo iz gostilne Pri planinskem orlu, je Podokničar povabil legendarno zasedbo Ansambla bratov Poljanšek, brez katerih si nekdaj v Kamniku sploh nismo znali predstavljati veselice, ter člane Društva ljubiteljev harmonike Godič, ki so napolnili gostilno in poskrbeli za prešerno in poskočno glasbeno kuliso.

Več kot štiridesetletno delovanja Ansambla bratov Poljanšek sta predstavila Danilo in Rudi Poljanšek, ki sta se vrnila domala na »kraj zločina«, saj so Poljanški, v začetku 70-tih let, začeli svojo uradno glasbeno pot prav v Stahovici, na razvpitih stahovških veselicah pri nekdanjem Balešu. To so bili časi, ko se je uspešnost veselic še merila s številom razbitih glav oz., kot je znal povedati nekdanji kamniški zdravnik dr. Pucelj, ki je iz razgretih veseličarjev vlekel pipce, s številom »ikeban izpod kamniških planin«.

P1090861

 

Danilo in Rudi Poljanšek sta Podokničarju zaupala, da kot otroka očetovo harmoniko, ki je bila nekdaj pri hiši, nosila naokrog kot mačka mlade, dokler je oče, ki mu je bilo zadosti prepirov o tem kdo jo bo imel in igral, ni vrgel v peč. Glasbeni ogenj, pa se pri Poljanškovih ni pogasil skupaj s pogorelo harmoniko, ampak se je šele dodobra raplamtel, saj sta Rudi in Danilo svojo glasbeno pot nadaljevala najprej pri folklorni skupini Kamniška Bistrica, nato pa v skupnem ansamblu.

Ansambel bratov Poljanšek je najverjetneje najuspešnejši, ali pa vsaj najbolj poznan kamniški narodno-zabavni ansambel, ki je v svoji štiridesetletni zgodovini pobral tudi nekaj nagrad, denimo tudi na ptujskem festivalu, kjer so leta 1992 prejeli Zlato Orfejevo značko, nagrado strokovne žirije in nagrado občinstva za pesem »Najmlajši«, za vse odigrane veselice v Kamniku in njegovi okolici, pa so bili nagrajeni tudi z zlatim priznanjem Občine Kamnik.

P1100069

Glasbeno izročilo Poljanškov se, kljub temu, da sami niso več tako pogosti gostje veselic in nastopov kot nekdaj, nadaljuje v podmladku, saj lahko rečemo, da so Poljanški »rodili« vsaj dva kamniška ansambla, in sicer ansambel Špica, kjer igra Danilov sin Zoran, ter ‘novodobne’ Poljanške, kjer igra Rudijev sin Sandi. Mlada ansambla pa ne nadaljujeta zgolj družinske glasbene tradicije, ampak ohranjata tudi nekdanje rivalstvo za domačo harmoniko, ki je končala v peči.

Tega, da bi harmonik pri Poljanškovih zmanjkalo se ne gre bati, saj jih Danilo celo izdeluje, medtem ko Rudi rad poprime za čopič in nariše kako sliko.

Oddajo Veselje s Podokničarjem je tudi tokrat popestril Stane Erjavšek – Krčmar, ki je Rudija Poljanška presenetil z voščilom za rojstni dan, voščilu pa so s pesmijo »Kolker kapljic, tolko let…« pridružila cela gostilna. Glede na število popitih kapljic, Rudiju sto let zagotovo ne uide.

P1100028

Presenečen pa ni bil zgolj Rudi, ampak tudi Krčmar, saj ga je k Orlu prišla iskat žena. To je pač slabost oddaj, ki se prenašajo v živo, saj je nastopajoče moč vse preveč enostavno izslediti še preden uspejo zabrisati sledi. Ampak razlogov za obisk gospe Krčmarjeve ne gre iskati zgolj v morebitnem hudem pogrešanju moža, saj ji, če se Krčmar dovolj dolgo zadrži Pri orlu, vsaj ni treba kuhati. Prej bi lahko rekli, da je gospa Krčmarjeva, ki je v našo dolino uvožena iz Tuhinjske doline prišla pozdravit domače glasbenike. Je pa že konec prejšnje oddaje padla ideja, da bi ji prisotni glasbeniki odšli zaigrat podoknico, nad čemer pa Krčmar, zavoljo ljubega miru v vasi, ni bilo najbolj po volji in ji je šel raje zaigrat ‘podkovtrnico’, kar je povsem razumljivo. Pastirji svojo čredo namreč skrbno čuvajo, še posebej nevarni pa znajo biti ‘muskontarski’ nepridipravi, ki so, tako kot Krčmar, namazani z vsemi žavbami.

 

Ob vseh dobrotah gostilne Pri planinskem orlu, pa je bil ponovno v zadregi je bil tudi Podokničar, saj mora do začetka podokničarske sezone izgubiti nekaj kilogramov, če ne bo prisiljen v nakup nove lestve. Ampak, ljubezen gre vendar skozi želodec, mar ne?

jedi

Zato je kuharski mojster Janez Uršič, v spremstvu vnuka Žige, za tokratno oddajo pripravil nekaj lažjih, ampak očem zelo všečnih in predvsem zelo okusnih jedi. Na mizi se je tako znašla prava mala morska pojedina s pečeno orado, kozicami in školjkami, ajdova kaša z bučkami, puranja rulada in svinjska ribica s suhimi slivami, da sladice, v dobrobit Podokničarjeve linije, sploh ne omenjamo. Vse to so jedi, ki so v poprazničnem času zelo priljubljene med gosti gostilne Pri planinskem orlu, ampak France ne bi bil Podokničar, če se, med vso zelenjavo in ribami, ne bi najbolj navdušil nad suhimi slivami v srajčki iz svinjske ribice. Zato smo mu za naslednjo oddajo naročili zaroštan močnik.

P1090968

 

Vse kaj drugega kot zaroštan močnik, pa bi človek postregel članom Društva ljubiteljev harmonike Godič, ki so s seboj prinesli toliko harmonik, da se je bilo ustrašiti prehlada od prepiha mehov. Ampak bojazen je bila povsem odveč, saj so bili prav prijetna in zabavna druščina, s svojim igranjem in dobro voljo pa so poskrbeli, da je bilo snemanje oddaje še bolj veselo kot običajno.

P1090986

Delovanje društva ljubiteljev harmonike Godič je na kratko predstavila Bernarda Zalaznik, ki ni spretna zgolj na svoji frajtonarici, ampak tudi z jezikom. Nasploh bi se človek, če bi imel kaj posluha, z veseljem pridružil ljubiteljem harmonike, še posebej ženski sekciji, saj niso prijetne zgolj ušesom, ampak tudi očem.

 

No ja, za druženje z muzikaličnimi dekleti bo ponovno priložnost že prihodnji torek, 20. januarja, ob 20. uri, ko bodo Podokničarjeve gostje Vesele Štajerke, kar je dober obet, da bomo na TV Golica priča še eni veseli iz zabavni oddaji.

Ponovitev oddaje Veselje s Podokničarjem v kateri z Danilom in Rudijem Poljanškom ter člani Društva ljubiteljev harmonike Godič, si lahko ogledate v soboto, 17. januarja, zvečer na TV Golica.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve