Naslovnica / NOVICE / Veselje s Tonijem Verderberjem, Ognjenimi muzikanti in kamniškimi turističnimi delavci

Veselje s Tonijem Verderberjem, Ognjenimi muzikanti in kamniškimi turističnimi delavci

Prejšnji torek je bilo Pri planinskem orlu, na snemanju oddaje Veselje s Podokničarjem, vse v znamenju turizma. Podokničarjev gost Toni Verderber je že vrsto let nekakšen belokranjski glasbeni ambasador, Ognjeni muzikantje, ki so trenutno zagotovo najbolj vroč mladi narodno-zabavni ansambel na slovenski glasbeni sceni, so tudi neke vrste turistični delavci, ki na svoje nastope privabljajo množice, člani kamniških turističnih društev, pa se že vrsto let, vsak na svoj način trudijo, da naše kraje naredijo čim prijaznejše.

podoknicar_verderber6

Toni Verderber je bil prav prijeten gost, tako kot je marsikomu, zagotovo povsem upravičeno in zasluženo, prijetna tudi njegova glasba značilnega zvena, po katerem je ansambel Tonija Verderberja prepoznan že od svojih začetkov, ki segajo v zgodnja osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Prav značilnemu in prepoznavnemu zvenu s pridihom belokranjskega melosa, ki se ne izgublja v številni množici, bolj ali manj posrečenih oponaševalcev najbolj znanih ansamblov, pa se gre najbrž tudi zahvaliti, da je Toni Verderber s svojim ansamblom prejel kar nekaj priznanj ter, na glasbenih popotovanjih, prevandral tudi dobršen del sveta, nenazadnje pa privandral tudi v Stahovico k Planinskemu orlu, kjer je bil Podokničarjev gost.

podoknicar_verderber47

Reden gost oddaje, pravzaprav že zvezda stalnica, je tudi Stane Erjavšek – Krčmar, velikoplaninski poliglot in ljubljenec turistk, ki se je kitajščine naučil s pomočjo riža, ampak kot ga poznamo, se še vedno najbolje razume s svojimi kravicami. Le-te znajo biti včasih, dasiravno puščajo svoje »planike«, kot se po domače reče kravjekom, po celi planini, marsikdaj bolj civilizirane in naravovarstveno usmerjene od svojih krščenih turističnih kolegic, ki odišavljene in v visokih petah, občasno zajadrajo tudi na tamkajšnje pašnike, da je njihovo prisotnost, v obliki papirčkov in druge nesnage, ki jo puščajo za seboj, opaziti še dolgo potem, ko jo odpeketajo nazaj v dolino.

Ampak kaj bi to, naši kraji so preklemansko lepi, česar se zavedajo tudi člani številnih turističnih društev, ki delujejo na območju kamniške občine in so prejšnji torek prišli na snemanje oddaje v gostilno Pri planinskemu orlu, ki že dolga leta velja za eno izmed najtrdnejših gostinsko-turističnih postojank občine, predvsem pa doline Kamniške Bistrice. Družbo Podokničarju in Toniju Verderberju so delali družbo člani kar petih turističnih društev, in sicer, TD Kamniška Bistrica, TD Tuhinj, TD Gora sv. Miklavž, TD Kamn’k ter TD Brezje nad Kamnikom.

podoknicar_verderber54
Delo in zgodovino najstarejšega turističnega društva na Kamniškem, nekdanjega olepševalnega društva Kamnik, katerega začetki segajo v leto 1904, je na kratko predstavila Angela Jagodic, dolgoletna članica društva, hkrati pa tudi ljudska pevka in zeliščarka, ki s svojimi kolegicami skrbi, da se v Budnarjevi muzejski hiši vedno kaj zanimivega dogaja. Zgodovina Turističnega društva Kamnik je kar pestra, saj je društvo leta 1966 organiziralo prve Dneve narodnih noč, nato pa, konec prejšnjega stoletja, zaradi nespametnega vodstva, ki je društvo spravilo na boben, prenehalo delovati. K sreči je na pobudo mladih, pod imenom Turistično društvo Kamn’k, znova vzniknilo in uspešno deluje še danes.

Turistično društvo Tuhinj je predstavil Ivan Hribar, ki je tudi direktor Term Snovik, ki so gonilna sila turističnega razvoja Tuhinjske doline. Društvo je pred časom proslavilo svojo deseto obletnico delovanja, posvečajo pa se najrazličnejšim dejavnostim, tako da imajo znotraj društva organizirane tudi različne sekcije, vsako leto, pa organizirajo tudi vrsto prireditev.

podoknicar_verderber55
Eno izmed zanimivejših turističnih društev je TD Gora sv. Miklavž, ki ima svojo postojanko v mežnariji visoko ob istoimenski cerkvici in vzpetini nad Šmartnim v Tuhinjski dolini, ki je zagotovo ena izmed najlepših, čeprav še nekoliko manj poznanih izletniških točk v občini. Delo društva je predstavil predsednik Jože Korošec, zagotovo pa je njihovo društvo najbolj poznano po vsakoletnem zanimivem prikazu starih kmečkih opravil ter Miklavževem teku, seveda pa člani društva počnejo še marsikaj drugega.

Eno izmed mlajših turističnih društev s Kamniškega, Turistično društvo Kamniška Bistrica, je predstavila Maja Žagar, ki si že kar nekaj časa prizadeva, da bi bistriški konec vendarle zaživel v nekoliko bolj urejeni podobi, kot jo poznamo. Društvo je v zadnjih letih poskrbelo za ureditev nekaterih poti, namestitev počivališč s klopcami ter oznake poti, v načrtu pa imajo tudi nekaj smelih zamisli, kot je denimo ponovna postavitev firštove mize, pri kateri naj bi nekdaj obedoval nadvojvoda, kasneje pa naj bi jo rokovnjači, ki niso marali prevelikega obiska v dolini, kjer so se skrivali, razbili in zabrisali v reko.

Žal je Podokničarjeva oddaja omejena s časom, tako da se niso mogli v živo predstaviti tudi člani Turističnega društva Brezje nad Kamnikom, kar je neko, bolj sitno, občanko Brezij, tako hudo vznejevoljilo, da je takoj po koncu oddaje Podokničarja poklicala po telefonu, ga nahrulila ter mu izrekla doživljensko prepoved obiska Brezij, kar je kasneje, tudi med njenimi sokrajani, ki so prisostvovali snemanju oddaje, vzbudilo tudi nemalo smeha.

podoknicar_verderber27
Usta pa se nam vsem na široko razlezejo vsakič, ko je na vrsti rubrika »Njami-njami«, v kater svoje kuharske čarovnije predstavlja mojste Janez Uršič. Najbrž je odveč dodati, da je tudi za tokratno oddajo pripravil kopico odličnih in okusnih jedi, hkrati pa je poskrbel tudi za pogostitev vseh gostov.

Vreme se sicer še vedno rado kisa in ni nič kaj poletno, ampak v Orlovi kuhinji vse pogosteje diši tudi po morju, predvsem pa po morskih sadežih. Na mizi se je tokrat znašlo, najbrž za aklimatizacijo, kar nekaj morskih dobrot. Na mizi se je znašla tudi kopica drugih jedi, ampak najbrž bodo vse skupaj bolje povedale slike. Je pa Janez prejšnji torek marsikoga precej presenetil s prvimi letošnjimi jurčki, ki jih je pripravil lepo nadevane, kar je bilo zagotovo več kot »njami-njami«, navdušeni gobarji, pa so ob informaciji, da je moč najti tudi že jurčke, kar pošteno zastrigli z ušesi.

podoknicar_verderber42

Ne le striženje z ušesi, ampak tudi srbečico v petah, pa so povzročali fantje iz zasedbe Ognjeni muzikanti, ki so trenutno zagotovo najbolj vroča mlada narodno-zabavna zasedba na slovenski glasbeni sceni. Kaj bi ne bili, fantje igrajo več kot odlično, kar so dokazali tudi z nedavno prejeto nagrado za najboljšo polko, za nameček, pa so všečni tudi dekletom. Kako bi jim tudi ne bili, ko pa jim, četudi bivšim, pišejo celo valčke. No, vsaj Uroš se včasih spomni kaj takšnega, ampak najbrž bo odslej, ko so fantje vse bolj popularni, pisal le še vesele polke za bodoča dekleta.

Gostov je bilo v tokratni oddaji toliko, da smo morali narediti kar več skupinskih slik. Z vsakim društvom posebej.

 

podoknicar_verderber68

TD Gora sv. Miklavž

podoknicar_verderber69

TD Tuhinj

podoknicar_verderber70

TD Brezje nad Kamnikom

podoknicar_verderber72

TD Kamniška Bistrica

podoknicar_verderber74

TD Kamn’k

Kakorkoli že, prejšnji torek smo bili priča snemanju še ene luštno vesele oddaje Veselje s Podokničarjem, zato se že veselimo snemanja današnje, ko pridejo v goste Slovenski zvoki, Družinski trio Pogladič ter vesela graparska druščina iz Društva Baška dediščina.

Saj že veste, kajne? Ob 20. uri v živo na TV Golica, če pa ne utegnete, pa ponovitev oddaje lahko ujamete v soboto zvečer ob isti uri.