Naslovnica / Črna kronika / Veter je na Kamniškem podrl več dreves in električnih drogov ter odkril nekaj hiš

Veter je na Kamniškem podrl več dreves in električnih drogov ter odkril nekaj hiš

Popoldansko neurje z močnim vetrom je gasilcem povzročilo kar nekaj dela, saj so morali odstraniti več podrtih dreves. Veter je na Selih podrl tudi več drogov visokonapetostnega električnega voda, gasilci pomagajo tudi občanom, ki jim je veter razkril strehe, udar strele pa je v Šmarci povzročil manjši požar.

Po prvih informacijah, ki zagotovo še niso popolne, so gasilci PGD Kamniška Bistrica posredovali v bližini gostišča pri Gamsu, kjer je veter podrl drevo, z več podrtimi drevesi na cesti proti Črnivcu, pa se ukvarjajo gasilci PGD Gozd.

Gasilci PGD Nevlje so poskrbeli za odstranitev podrtega drevesa v Soteski in na Vrhpoljah, priskočili pa so na pomoč tudi sokrajanom, ki jim je veter s strehe odpihnil slemenjake.

Gasilci PGD Srednja vas poskrbeli za odstranitev podrtega drevesa ob Nevljici.

Veter je povzročil težave tudi pri oskrbi z električno energijo, in sicer v Tunjicah oz. v Košišah, kjer je vrh drevesa padel na električni drog. Na kraju posredujejo gasilci PGD Tunjice, obveščeni pa so tudi delavci Elektra. Tunjiški gasilci so posredovali tudi v Tunjiški Mlaki, kjer je veter podrl drevo in razkril streho hiše.

Še več težav je veter povzročil na Selih pri Kamniku, kjer se kadi iz električnega droga, po prvih informacijah pa je podrtih tudi več nosilcev visokonapetosnega voda, tako da bodo najbrž Selani še kar nekaj časa brez elektrike. S Sel pa prihajajo tudi poročila, da je veter razkril streho stanovanjske hiše. Posredujejo gasilci PGD Sela, na terenu pa so tudi delavci Elektra.

V Šmarci je udar strele, le-ta je treščila v električnega pastirja ograde za konje, povzročil več manjših požarov ob stebrih ograde, ki jih ga pogasili gasilci PGD Šmarca. Je pa v Šmarci razkrilo tudi strehi dveh hiš, ki ju pomagajo zasilno pokriti gasilci PGD Šmarca in Kamnik.

Zaradi preobremenjenosti interventne številke 112 gasilci Srednja vas in Sela preventivno pregledujejo teren, če bi morda še kdo od občanov na omenjenem območju potreboval pomoč oz. z namenom, da odkrijejo morebitno škodo, po razpoložljivih podatkih pa so zaenkrat odkrili podrto drevo na cesti, ki vodi proti Sovinji peči, na pomoč pa so bili poklicani tudi na Veliko Lašno, kjer je neurje odkrilo streho gospodarskega poslopja.

 

Jo je pa veter zagodel tudi v Kamniku, kjer je na Zikovi ulici odkril streho večstanovanjskega objekta, ter v Volčjem Potoku, kjer je drevo padlo na žice električne napeljave. Posredujejo gasilci PGD Kamnik.

 

Ker je številka 112 preobremenjena, lahko občanke in občani z območja občine Kamnik, ki morda ne morejo poklicati na številko za klic v sili, za pomoč gasilcev pokličejo tudi na telefonsko številko stalne (24-urne) dežurne službe osrednje gasilske enote PGD Kamnik 01/831 12 23.

Fotografije: Gasilci GZ Kamnik