Naslovnica / NOVICE / Video: Zimsko idilo Velike planine znova kalijo in zasmrajajo motorni sankači

Video: Zimsko idilo Velike planine znova kalijo in zasmrajajo motorni sankači

Obiskovalci, ki so včeraj obiskali Veliko planino so bili zgroženi na dirkanjem motornih sankačev, ki so, kljub prepovedi vožnje v naravnem okolju, z divjanjem po planini motili domala idilični gorski mir.

Priljubljena Velika planina, katere idilična podoba v zadnjih leti privablja vse več obiskovalcev, med katerimi pa je žal tudi (pre)mnogo takšnih, ki ne vedo kako se je potrebno vesti v občutljivem gorskem svetu, je tudi letošnjo zimo postala tarča motoriziranih sankačev.

Šest takšnih »motoriziranih kljucev« se je, po pripovedovanju naše bralke, z motornim sanmi na Veliki planini izživljalo tudi včeraj, kar je med obiskovalci, ki so prišli uživat gorski mir na zasneženi planini, povzročilo nemalo mrkih pogledov, vznemirjenja in tudi upravičenega zgražanja, kajti vožnja z motornimi sanmi po Veliki planini oz. v naravnem okolju nasploh je namreč, razen v izjemnih primerih, prepovedana.

Dvojici izmed omenjenih šestih “kljukcev”, ki so včeraj dirkali po Veliki planini, gre sicer priznati vsaj to, da sta s svojimi motornimi sanmi nekoliko olajšala delo gorskim reševalcem, ki so se lahko z njuno pomočjo lahko hitreje prebili do ponesrečenca med Malo planino in Kisovcem, vseeno pa Velika planina ni primeren poligon za dirkaško norenje, ki ni zgolj moteče, ampak tudi nevarno, obenem pa, predvsem zaradi vznemirjanja divjadi, škodljivo za okolje.

Nemalo motornih sankačev se namreč, v upanju, da njihovega norenja ne bodo “motili” policisti, ki občasno opravljajo nadzor, na območje Velike planine podaja ponoči, kjer nato divjajo vsepovsod od Kisovca do Dola in še kje, zaradi česar je, po navedbah lovcev, ogrožena tudi populacija divjega petelina in še nekatere druge divjadi, ki ima v ostrih zimskih razmerah že tako zelo težavne pogoje za preživetje, tovrstno dirkaško vznemiranje pa jih še dodatno poslabšuje.