Naslovnica / NOVICE / Vitezi in srednjeveško orožje na gradu Zaprice

Vitezi in srednjeveško orožje na gradu Zaprice

Na kamniškem gradu Zaprice, kjer ima svoj sedež Medobčinski muzej Kamnik, je bilo včeraj proti večeru še posebej živahno, saj se je na grad povzpelo precejšnje število, predvsem mlajših obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali viteški prikaz srednjeveškega orožja.

zaprice janez kamniski 19

Predstavitev srednjeveškega orožja, od mečev in oklepov ter različnih sekir in helebard, do lokov in samostrelov, so pripravili člani Kulturno umetniškega društva Klati vitez oz. Kamničan Janez Kvaternik, ki si je že pred časom nadel viteško ime Janez Kamniški, svojo graščino pa poiskal na Veseli gori pri Šentrupertu.

zaprice janez kamniski 7

Zanimiv prikaz orožja, na katerem se je bilo moč preizkusiti tudi v streljanju z lokom, kar so izkoristili predvsem številni otroci ter tudi nekateri starši, je na grad Zaprice po novo urejeni poti privabil kar precej obiskovalcev. Ob ogledu in preizkusu različnega orožja so se marsikateremu, tudi starejšemu obiskovalcu, navdušeno zalesketale oči, domišljija pa jih je vsaj za trenutek popeljala v čase vitezov in princes.

zaprice janez kamniski 14

Nekdaj smo imeli v Kamniku tudi srednjeveške dneve, ki pa jih žal že vrsto let ni več, četudi so bili dobro obiskani, se pa lahko nadejamo, da bo naše srednjeveško mesto v prihodnje večkrat povabljeni vsaj vitezi Janeza Kamniškega, ki se trenutno pripravljajo na velik srednjeveški festival, saj bi znali s svojimi spektakularnimi prireditvami, podobno kot v Šentrupertu, ali pri Predjamskem gradu, poživiti in oživiti tudi kako kamniško grajsko razvalino.

zaprice janez kamniski 8