Naslovnica / KULTURA / Vojaška zgodovina, skrita v srcu Kamnika

Vojaška zgodovina, skrita v srcu Kamnika

Pod kamniškimi tlemi, bolj natanko pod glavno avtobusno postajo Kamnik, je skrit pravi mali zaklad, mnogo občanov pa žal niti ne ve, da je “zakopan” prav pod njihovimi nogami.  

Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda sta danes ponovno odprla vrata vojnega muzeja z razstavo, ki nosi naslov Od Maistra do osamosvojitve. Razstavo, skrito pod avtobusnim postajališčem, je zbranim predstavil predsednik Kulturno-zgodovinskega društva Triglav Jernej Brajer, obiskovalce pa je z vodenim ogledom popeljal nazaj v zgodovino, prek prve svetovne vojne vse do osamosvojitve.

 

Razstavo, ki je postavljena v nekdanjem skladišču Teritorialne obrambe sestavlja okoli tisoč vojaških in vojnih artefaktov z zasebnih zbirk članov društva Triglav, del pa je posvečen tudi nekdanji smodnišnici, ki je sodelovala pri vseh vojnah na našem terenu, od avstro-ogrske pa do Slovenske osamosvojitve. Na ogled so postavljene uniforme vojsk, ki so se v zadnjih stopetdesetih letih bojevale na našem ozemlju ter različno orodje, orožje, dokumenti, odlikovanja, vozila, topovi in ostali predmeti, ki so bili uporabljeni s strani vojske.

 

Odprtja se je udeležil tudi podžupan Bogdan Pogačar, člani kulturno-zgodovinskega društva pa vabijo vse, ki jih zanima slovenska in kamniška vojaška oziroma vojna zgodovina, da razstavo obiščejo med četrto in sedmo uro popoldan, prosto odprta bo do 4. aprila. V kasnejših datumih se je za ogled treba dogovoriti s člani društva.